Kürt devriminin sesi ve Peşmerge Erdewan Zaxo’yinin Baas Rejimi tarafından kaçırılmasının üstünden 37 yıl geçti

Kürt devriminin sesi ve Peşmerge Erdewan Zaxo’yinin Baas Rejimi tarafından kaçırılmasının üstünden 37 yıl geçti Ayaz Yusuf, Zaxo, Peşmerge, Barzani, Arif Sağ, İzzet Altınmeşe, Çume Çiya; Baas, Bağdat,

Erdewan Zaxoyi, gerçek ismi ile Erdewan Ali 1957 temmuz ayında Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Zaxo şehrinde doğdu. Botan ve Behdinan halkının yurtseverliği ve kültürünün kesiştiği Zaxo kişiliğinin şekillenmesinde belirleyici oldu. Baas rejimi altında büyük yoksulluk yaşanıyordu. Erdewan eğitimini yarıda bırakarak çalışmaya başladı.

21 yaşında yani 1978 yılında ilk albümünü çıkardı.

Barzani siyasi geleneğinden etkilendi ve Peşmerge saflarına katıldı. Peşmerge iken yazdığı vatanperver şarkılar hala Kürtler arasında büyük bir popülariteye sahip.  Yazdığı bir çok şarkı başka sanatçılar tarafından Türkçeleştirilmiştir. İzzet Altınmeşe Erdewan’ın  “Naze Nazo” şarkısını Le Naze olarak okumuştur. Yine Arif Sağ sanatçının “Esmere Hata Kengi” şarkısını “Mewlam bir çok derd vermiş” biçiminde tahrif etmiştir.

Peşmerge saflarındayken okuduğu şarkıların büyük yankı uyandırmasından sonra yurtdışına çıkarak sanatı ile Peşmergeye destek verme kararı aldı. Tam bu sırada Ayaz Yusuf’un öldürüldüğünü duydu ve sıranın kendisine geldiğini etrafına söyledi.

Pasaport yapma için Bağdat’a gitti.  Eyaz Zaxoyi’nin ölümünden sadece 6 gün sonra, 26 Ocak 1986’da, gece Bağdat’ta bir otel odasında baas rejimi tarafından yakalandı ve kaçırıldı.

24 yaşında Kürt devriminin sesi olmayı başaran Erdewan Zaxoyi, Peşmerge üzerine onlarca şarkı söyledi. Yine bu yüzden Baas rejimi tarafından birçok kez baskı ve engellemelere maruz kaldı. Ardında 300’den fazla eser bırakan Erdewan Zaxoyi, Peşmerge saflarındayken “Çûme Çiya” ve “Çiya Bilind in Cana min” isimli şarkıları yapmıştı.

Diğer Haberler