Mazlum Abdi’nin imzaladığı anlaşmaya rağmen, PKK’ye bağlı Ciwanen Şoreşger örgütü 49 çocuğu kaçırdı

Mazlum Abdi’nin imzaladığı anlaşmaya rağmen, PKK’ye bağlı Ciwanen Şoreşger örgütü 49 çocuğu kaçırdı HSD, Çocuk savaşçı, BM, Cemil Bayık, YPG, Rojava

PKK’nin Rojava’daki gençlik örgütü Ciwanen Şoreşger adlı yapılanma 2012 yılından bu ana Rojava’da ailelerin kabusu olmuş durumda. Yaş, ekonomik durum, sağlık koşulları, psikolojik hal gözetmeden onlarca çocuk silah altına alındı. 2022 yılındaki veriler Ciwanen Şorgeşger’in çetevari çocuk kaçırmalarını gözler önüne seriyor.

Mazlum Abdi anlaşma imzalamıştı

Oysaki HSD’nin Genel Komutanı Mazlum Abdi 29 Haziran 2019 yılında bir Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in silahlı çatışmalarda çocuk haklarıyla ilgili özel temsilcisi Virginia Gamba, 29 Haziran’da BM’nin Cenevre’deki Ofisi’nde Suriye Demokratik GÜçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi ile bir araya gelmiş ve çocuk savaşçı çıkarmayacaklarına dair tahütte bulunmuştu.

Fakat bu anlaşmanın sadece medya ve kamuoyunu kandırma amaçlı olduğu ortaya çıktı. Çünkü o tarihten itibaren çocuk kaçırmalarda hiçbir değişiklik yaşanmadı. Sadece medyaya yansımasını engellemek için aileler tehdit edildi.

Siyasi Gözlemciler: Durum gittikçe daha da kötüleşiyor

Suriye Adalet ve Gerçekleri Araştırma Kurumu’na göre, Kürdistan İşçi Partisi’ne (PKK) bağlı Ciwanên Şoreşger (Devrimci Gençlik) Örgütü 2022 yılında toplam 49 çocuk kaçırdı ve PKK saflarına gönderdi. Bu sayı da sadece şikayet eden ailelerin belirttikleri. Siyasi gözlemcilere göre de, PKK Roajava Kürdistanı’nda yaptıkları ile durumları daha da kötüleştiriyor.

Suriye Adalet ve Gerçekleri Araştırma Örgütü raporuna göre, Devrimci Gençlik Örgütü 18 yaşından küçük çocukları kullanıyor, kandırıyor, PKK saflarına katıyor ve silahlandırıyor. Örgüt Suriye Demokratik Güçleri’nin (HSD) çocuk yaştaki kişileri silah altına almayacağı taahhütlüne atıfta bulunarak, Devrimci Gençlik Örgütü’nün faaliyetlerini engelleyemediklerini, bu örgütün hem çocuk kaçırma hem de PKK muhalifi olanlara saldırılarına devam ettiklerinin altını çizdi.

Ciwanen Şoreşger gençleri sosyal etkinlik adı altında kandırıyor

Raporda, Devrimci Gençlik Örgütü’nün sahte eylemlerle çocukları kandırdıkları, daha sonra bölge dışında askeri eğitimlere tabi tuttuğunu ve PKK saflarına gönderdiğini dile getiriliyor.

Raporun başka bir bölümünde, Devrimci Gençlik Örgütü’nün 14 ile 18 yaşları arasındaki çocukları stadyumlara götürerek, futbol turnuvası adı altında biraraya getirdiği, daha sonra onları bilinmeyen bir alana götürdüğü ve bir daha ailelerine geri göndermediğine vurgu yapılıyor.

PKK’nin Rojava’da faliyet yürüten örgütü Ciwanen Şoreşger direk olarak Cemil Bayık tarafından yürütülüyor. Genelde Kuzey Kürdistanlı kadrolar tarafından yürütülen örgüte yıllık olarak çıkarmamaları gereken savaşçı sayısı merkezden belirtiliyor.

Rojava Kürdistanı İnsan Hakları Aktivisti Mihemed Bozan konuyla ilgili medyaya açıklamalarda bulundu ve şunları söyledi: “Devrimci Gençlik Örgütü direk olarak PKK’ye bağlı. PKK üst düzey yetkililerinin denetimlerinde çalışıyor ve PKK çıkarları doğrultusunda hareket ediyor.”

Mihemed Bozan açıklamasında, bu örgütün geçmişte de 18 yaş altı yüzlerce çocuğun götürülerek PKK saflarına kattıklarına dikkat çekti.

Devrimci Gençlik Örgütü sadece geçtiğimiz yıl (2022) Rojava Kürdistanı’nda 49 çocuğu kaçırarak silah altına aldı.

Diğer Haberler