PDK ve YNK’den kritik toplantı sonrası ortak açıklama

PDK ve YNK'den kritik toplantı sonrası ortak açıklama

 Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) heyetlerinin toplantısı sonrası ortak açıklama yapıldı.

üleymaniye’de KDP ve KYB politbürosu toplantısı ardından yapılan ortak açıklamada, iki tarafın önümüzdeki günlerde bir araya gelinmesi konusunda anlaştığı bildirildi.

Bir süredir gerginlik yaşayan hükümet ortağı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) politbürolarından oluşan üst düzey heyetler bugün Süleymaniye’de bir araya geldi.  KYB’nin politbüro merkezinde yapılan toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

Erbil’den Süleymaniye’ye giden KDP heyetinde politbüro üyeleri Mahmud Muhammed, Hemin Hewrami, Ali Hüseyin, Piştiwan Sadık ile merkez komite üyeleri Umed Sabah ve Cefer Eminki yer aldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan KYB heyetinden ise politbüro üyeler; Kubat Talabani, Dervaz Kosret resul, Aso Mamend, Emin Babe Şex, Dara Reşid ile yönetim kurulu üyeleri Miran Muhammed ve Ahmed Askeri isimler yer aldı.

KYB ve KDP ortak açıklamasına göre; toplantıda yerel ve bölgesel gelişmeler, Kürdistan’daki son durum, iç sorunlar ve  iki taraf arasında geçmişte varılan mutabakat ile çeşitli konularda her iki tarafın görüşler ve eleştirileri masaya yatırıldı.

Açıklamada ” iki tarafın yakın gelecekte başka bir toplantı yapma konusunda mutabık kaldığı” ifade edildi.

KYB ile KDP arasındaki gerilim, Hawkar Caf’ın 7 Ekim 2022’de Erbil’de aracına düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmesiyle birlikte daha da tırmandı.

Caf, KYB’nin Ninova’daki istihbarat ve terörle mücadele teşkilatından sorumluydu fakat saldırıdan yaklaşık 7 ay önce bu görevinden ayrılmıştı.

KYB, bu konudaki rahatsızlıkları giderilene kadar bakanlar kurulu toplantılarına katılmayacaklarını belirtmişti.

KDP ile KYB Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin iki ana bileşeni. Aralarındaki anlaşmazlıktan ötürü Kürdistan Parlamentosu seçimleri zamanında yapılamadı ve mevcut parlamentonun görev süresi, geçtiğimiz ekimde görev süresinin bitiminden bir ay önce bu yılın sonuna kadar uzatıldı.

Diğer Haberler