IŞİD çetelerinin saldırdığı ve tüm şehri ele geçirdiği Kobani tüm Kürtlerin ortak çabası ile kurtarıldı. 8 yıl önce Kürdistan’ın dört parçasından Kürt gençleri, peşmergeler ve savaşçılar beraber omuza omuza Kobani’de savaşmıştı.
2014 yılının Eylül ayında Kobani’nin nerdeyse tümü ele geçirilmiş ve Türkiye Başbakanı Erdoğan “Kobani ha düştü ha düşecek” demişti. Kobani ve çevresine saldıran IŞİD, ortalama 350 köyü işgal etmiş ve şehir merkezine girmişti. IŞİD’in saldırısıyla birlikte 400 bine yakın kişi evlerini terk ederek, sınırın diğer tarafındaki Urfa’ya geçti.
Dönemin Kürdistan Bölgesi Başkanı, Başkan Barzani Kobani için Barzani çizgisinin tüm diplomatik, askeri ve siyasi gücünü kullandı. Öncelikle Koalisyon güçlerinin Kobani’yi desteklemesi için dipolamatik girişim başlattı. Ayrıca Başkan Barzani’nin talimatıyla Kürdistan Parlamentosu 22 Ekim 2014’te Kobani’ye Peşmerge gönderme kararı aldı.Kürdistan Bölgesi topraklarından Kuzey Kürdistan’a geçen Peşmergeler buradaki kentlerde Kürtlerin yoğun sevgi gösterisiyle karşılandı, 28 Ekim 2014’te Kobani’ye girdi.
26 Ocak 2015’te Kobani kenti, yaklaşık 4 ay süren yıkıcı bir savaşın ardından Kürt güçleri tarafından IŞİD’in işgalinden tamamen kurtarıldı. IŞİD saldırılarında sembol haline gelen Müştenur Tepesinde Peşmerge güçleri ve YPG birlikleri 26 Şubat günü bir açıklama yayınlayarak Kobani’nin kurtarıldığını halka müjdeledi.
Kobani Kürt halkının ortak kazanımıydı, fakat PKK alanda yönlendirdiği güçler aracılığı ile Kürtlerin birliğinin öne çıkmasını engelledi.. Ayrıca Peşmerge güçlerinin ve Kürdistan Bölgesinin verdiği desteği yok sayan açıklamalar yaparak Kürt birliğinin ortak sembolü olan Kobani direnişini hem bireyselleştirmeye hem de Kürtlerin malı olmaktan çıkarmaya çalıştı.
PKK Kürtlerin emekleri yerine Kobani’yi destekleyen birkaç enternasyonali öne çıkardı. Ayrıca Kobani direnişini gölgeleyen pek çok açıklama yaptı.
Tüm bu girişmelere rağmen Kobani Kürtlerin dört parçada oğullarının ve kızlarının omuz omuza gösterdiği bir direniş bir zaferdir.