Başkan Barzani’den Irak ve Kürdistan Bölgesi kamuoyuna dönük önemli çağrı

Başkan Barzani'den Irak ve Kürdistan Bölgesi kamuoyuna dönük önemli çağrı

Başkan Mesud Barzani, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’ne yönelik olarak “Federal Mahkeme, Kürdistan Bölgesi’ne karşı bir kez daha düşmanca bir tavır sergiledi” ifadelerini kullandı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi’ne gönderilmesi kararlaştırılan 1 trilyon dinarın gönderilmesini “hukuka aykırıdır” diye iptal etmesinin ardından bir açıklama yapan Başkan Barzani, Federal Mahkeme’ye sert sözlerle yüklendi.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kurdistan Bölgesi’ne gönderilmesi gereken para miktarını “engellediğini” kaydeden Başkan Barzani, “Ne yazık ki Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi’ne karşı bir kez daha düşmanca bir tavır sergiledi” değerlendirmesini yaptı.

Federal mahkemenin kararını “hak ihlali” olarak niteleyen Başkan Barzani, “Buradaki asıl sorun paranın miktarı değil, hak ve ilkelerin ihlalidir” ifadelerine yer verdi.

Irak Hükümeti’nin programını gerçekleştirme sürecine katıldıklarını ve bu paranın program kapsamında alınan kararlardan olduğunu belirten Başkan Barzani, “Dolayısıyla Federal Mahkeme’nin bugünkü kararı, Kürdistan Bölgesi’ne karşı olmaktan önce siyasi sürece, Irak Hükümeti’ne ve devlet yönetim koalisyonunun bizzat kendi programına karşıdır” dedi.

Başkan Barzani, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin kararına ilişkin yaptığı açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verdi:

“Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasında ne zaman olumlu bir hava oluşsa ve sorunların çözülmesi için bir fırsat ortaya çıksa, Federal Mahkeme’nin bu fırsatı hemen yok etmeye çalışması, düşmanca bir kararla fırsatı elden kaçırması ve sorunları karmaşıklaştırması şaşırtıcıdır. Belli ki şüpheli bir gündem uyguluyor ve önceki rejimin Devrim Mahkemesi’nin yerini alıyor.

Irak Hükümeti’ne ve devlet yönetimi koalisyonunun kurucu taraflarına, Federal Mahkeme tarafından Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin çıkarlarına karşı işlenen ihlaller ve karşıtlık konusunda tutumlarını ortaya koymaları çağrısında bulunuyorum.”

Diğer Haberler