19 kişinin hayatını kaybettiği Şex Maksud’taki bina için şikayet yapıldığı halde, belediye duyarsız yaklaşmış

19 kişinin hayatını kaybettiği Şex Maksud'taki bina için şikayet yapıldığı halde, belediye duyarsız yaklaşmış

Halep’in Şêx Meqsûd Mahallesi’nde dün yaşanan bina çökmesi olayında hayatını kaybedenlerin sayısının 19’a yükseldiği ve halen enkaz altında kalanların kurtarılması faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi.

Dün sabah saatlerinde Şêx Meqsûd Mahallesi’nde 5 katlı bir bina içerisinde yaşayan ailelerin üzerine yıkıldı. Efrîn İnsan Hakları Örgütü yaptığı paylaşımda şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısının 19’a yükseldiği, içlerinde çocuklarında olduğu belirtilirken, 2 kişinin de yaralı olarak kurtarıldığı duyuruldu.

Örgütün paylaştığı bilgilere göre, halen 12 kişinin enkazın altında olabileceği ve özel arama – kurtarma timleri ile gönüllü vatandaşların enkaz altında kalanları çıkarma çalışmalarının yürütüldüğü dile getirildi.

Binanın neden yıkıldığına dair şu ana kadar herhangi bir bilginin olmadığı olayda, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, bina 2011’de Suriye rejim güçlerinin çekilmesinden sonra (2011) yapıldığı, standartlara uygun malzemelerin kullanılmadığı, bir süre sonra da binada çatlamaların yaşandığı ifade edildi.

SOHR’a göre, Halep Şêx Meqsûd Mahallesi’nde bu şekilde yıkılma tehlikesi yaşayan birçok bina bulunmakta ve bu konuda vatandaşlar belediyeye şikayetlerde bulundu ama belediye yetkilileri bu konuda hep duyarsız davrandılar.

Halep Kenti, Eşrefiyê ile Şêx Meqsûd Mahalleleri Kürt mahalleleri olarak tanınıyor. Bu 2 mahallede çoğunluğu Efrîn’li yaklaşık 200 bin Kürt yaşıyor. Suriye krizinin başladığı tarihten bu yana buralarda kontrol Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile Suriye Demokratik Güçleri’nde (HSD). Buralarda Kürtler özerk bir idare atamış vaziyetteler.

Diğer Haberler