Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani Muhammed Bakır Hakim’in anıldığı etkinlik için gitti Bağdat’ta önemli mesajlar verdi

Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani Muhammed Bakır Hakim'in anıldığı etkinlik için gitti Bağdat'ta önemli mesajlar verdi

Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani, “Irak Şehitler Günü” vesilesiyle düzenlenecek olan ve 2003’te öldürülen Şii lider Muhammed Bakır Hakim’in anılacağı etkinlik için bugün Bağdat’a gitti.

“Irak Şehitler Günü” vesilesiyle düzenlenen ve Muhammed Bakır Hakim’in anıldığı tören Hikmet Hareketi Genel Merkezi’nde başladı.

Anma etkinliğine Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Başbakan Muhammed Şiya Sudani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili katılıyor.

Şii lider Seyyid Muhammed Bakır el-Hakim, Ağustos 2003’te Irak’ın Necef kentinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

Şii camiasının önde gelen isimlerinden olan Muhammed Bakır Muhsen el-Hekim, İslami Devrim Yüksek Konseyi’nin inşasında başat rol oynamış ve Baas rejimine karşı mücadele eden etkin bir muhalif isimdi.

Muhammed Bakır Muhsen el-Hekim, 1939 yılında Necef’te dünyaya geldi. 29 Ağustos 2003’te İmam Ali Camiinde kıldığı Cuma namazı sonrası El Kaide tarafından 83 kişiyle beraber öldürüldü.

Saldırıdan sonra Hakim’in cesedinin tamamını bulamayan ailesi, Şii liderin saati, kalemi ve evlilik yüzüğünün içinde bulunduğu sembolik tabutu 1920 Devrimi Meydanı’na defnetmişti.

Öte yandan Ağustos 2003’teki bombalı saldırıda el-Hakim’in yanı sıra 84 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Barzani önemli mesajlar verdi

El-Hekim anısına düzenlenen merasimde yaptığı konuşmasına El-Hekim ve ona yönelik düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitirenleri anarak başlayan Barzani, El-Hekim’in Kürdistan halkı ve mücadelesi nezdinde saygıdeğer bir kişilik olduğunu kaydetti.

Irak Anayasası’nın uygulanması için Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye destek verdiklerini belirten Barzani, “Irak’taki tüm oluşumların hakları anayasal çerçevede uygulanmalı. Irak, pratikte federal bir sistemle yönetilmelidir” dedi.

Sudani’nin Erbil-Bağdat arasında süregelen sorunların çözümü için çabaladığını aktaran Barzani, “Sudani, başta ordu olmak üzere Irak’lı tüm oluşumların tüm devlet kurumlarında görev alması için çalışıyor” diye belirtti.

Barzani, Bağdat’ın tüm vatandaşlara eşit hizmet götürmesi ve tüm kesimleri kapsaması durumunda Irak’ın çok güçleneceğini ve bölgedeki konumunun da çok daha güçlü olacağını kaydederek “Hepimiz birlikte güçlü olabiliriz ve Irak’ın pozisyonunu birlikte güçlendirebiliriz” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nin, Irak’ın en zor durumunda bile huzur kaynağı olduğunu dile getiren Başkan Neçirvan Barzani, “IŞİD savaşı sebebiyle Irak’ın faklı bölgelerinden gelen ve hiçbir sorunla karşılaşmayan 2 milyon 800 bin göçmene ev sahipliği yaptığımız için gururluyuz” diye konuştu.

Irak halkının, sorunları çözme taraftarı olduğunu ve Anayasa’yı uygulamak için olumlu bir zemin olduğunu belirten Barzani, “Zor zamanlarda birbirimize destek çıkmalıyız ve kaydettiğimiz tüm ilerlemeler de iş birliğimiz sonucunda ortaya çıktı” dedi.

“Birbirimizi rakip olarak görmemeliyiz” diyen Barzani “Birbirimizi tamamlıyoruz, iş birliği ruhuyla beraber çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde yayılan bir arada yaşama kültürüne dikkat çeken Barzani, “Çok-ulusluluk, çok-dinlilik ve çok-mezheplilik Irak için zayıflığın göstergesi değil, akisne Irak’ın gücünün temelidir” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nde Kürt, Süryani, Ermeni, Türkmen, Keldani ve Arapları’ın yanı sıra 40’ı aşkın milletin bir arada ve huzur içinde yaşadığını aktaran Barzani, “Bu hepimiz için büyük bir gurur kaynağıdır” dedi.

Barzani, tüm Iraklıların eşitlik temelinde birlikte yaşama arzusunda olduğunu söyleyerek “Bundan dolayı Iraklıların bu arzusu pratiğe dönüştürülmeli” ifadesini kullandı.

Diğer Haberler