Almanya Federal Meclisi, Ezidi Soykırımı’nı tanıdı

Almanya Federal Meclisi, Ezidi Soykırımı’nı tanıdı

 Almanya Federal Meclisi, Ezidi Kürtlere yönelik IŞİD’in işlediği suçların “soykırım” olarak tanımasına yönelik teklifi kabul etti. Oturumda Ezidi Miri Şeyh Hazım Tahsin Beg, Ezidi şahsiyetler ve soykırım mağdurları da hazır bulundu.

Alman Federal Meclisi, koalisyondaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), muhalefetteki Birlik partilerinin hazırladığı ve Ezidilere yönelik IŞİD’in işlediği suçları soykırım olarak kabul edilmesini içeren teklif için toplandı.

Oturuma Ezidi Miri Mir Hazım Tahsin Beg, Ezidi Ruhani Meclisi üyeleri ve soykırımın canlı tanıkları da katıldı.

Oyalamaya sunulan teklif oy birliği ile kabul edilerek yasalaştı.

“IŞİD’in amacı Ezidileri yok etmekti”

Taslak metinde, “Alman Parlamentosu, IŞİD adlı örgütün Irak ve Suriye’de işlediği suçların kurbanlarını saygıyla anıyor. Ayrıca, IŞİD terör örgütünün yüz binlerce insana çektirdiği acıları kabul ediyor” deniliyor.

IŞİD’in Ezidi Kürtlere saldırma amacına değinen taslakta, “IŞİD’in amacı Ezidi toplumunu yok etmekti. Özellikle 2014 yılında 5 bini aşkın Ezidi IŞİD işkencesine maruz kaldı ve vahşice öldürüldü” ifadelerine yer veriliyor.

Metinde, Almanya Parlamentosu’nun Ezidi Kürtlere karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıması konunda Birleşmiş Milletler Soruşturma Ekibi (UNITAD) değerlendirmesini göz onunda bulundurması talep ediliyor.

 “Ezidi çocukları intihar bombacısı olarak kullanıldı”

IŞİD’in Ağustos 2014’te Şengal’e yaptığı saldırıya değinilen taslakta, “Ezidilerin dinlerini değiştirmeye zorlandığına, buna direndiklerinde ise idam edildiklerine veya zorla köleleştirildiklerine, erkek çocukların Kuran okullarında eğitildiğine, çocuk asker olarak alındıklarına veya intihar bombacısı olarak kullanıldıklarına” yer veriliyor.

 “IŞİD, Ezidi kadınlara planlı olarak cinsel şiddet uyguladı”

Ezidi kadınların durumuna da değinilen taslakta, “Kadın, sadece Ezidi kadın ve erkekleri arasında savunulduğundan, aynı şekilde Ezidi toplumu Ezidi bir anne ve babadan olmayan çocukları kabul etmediğinden IŞİD, Ezidi toplumunu küçük düşürmek amacıyla, Kürt Ezidi kadınlara kasıtlı olarak cinsel şiddet uyguladı” belirtiliyor.

Ayrıca, baskılara rağmen çocuklarından vazgeçmeyen Ezidi annelere saygı duyulduğu da ifade ediliyor.

 “Ezidilerin bütünlüğünü bozmak için kadınlara tecavüz edildi”

 “Kadınların kaçırılması, köleleştirilmesi ve onlara tecavüz edilmesi IŞİD tarafından en başından beri Ezidilerin bütünlüğünü nesiller boyunca yok etmek için sistematik olarak kullanıldı” denilen taslakta IŞİD’in Ezidilere yönelik sistematik saldırılarına dikkat çekiliyor.

Alman Parlamentosu, babaları IŞİD’li olan çocukları kabul etmeye karar veren Ezidi din önderlerini de  destekledi.

“Ezidi Soykırımı devam ediyor”

Ezidi soykırımının devam ettiği kaydedilen taslakta, “Ezidi soykırımı Irak’ın her yerinde hâlâ devam ediyor. 2 bin 700’den fazla Ezidi hâlen kayıp ve toplu mezarlar bulunmaya devam ediyor” deniliyor.

 “Ezidiler kendi topraklarına dönemiyor”

Taslak, Ezidilerin kendi topraklarını geri götürülmemesine de değinerek “Yaklaşık 300 bin Ezidi şu anda Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda. Kendi bölgelerine dönmeleri için güvenli bir atmosfer yok” ifadelerine yer vererek Şengal’deki istikrarsız duruma dikkat çekiyor.

Şengal Anlaşması uygulanmıyor

Taslak, Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından imzalanan ve 9 Ekim 2020’de açıklanan “Şengal Anlaşması”nın uygulanmadığını belirtiyor.

Taslak Komisyonu’nda kabul edilmişti

Geçen yaz Komisyonu’nda kabul edilen teklifte, Federal Meclis’ten Ezidilere soykırım uygulandığının kabul edilmesi talep ediliyor.

IŞİD, Ağostos 2014’te Şengal bölgesine saldırarak yüzlerce Ezidi Kürdü katletmişti. Örgüt binlerce kadın ve kız çocuğunu köle, erkek çocuklarını da asker olarak kullanmıştı. O dönemde kaçmaya çalışan binlerce Ezidi de yerlerinden olmuştu.

Birleşmiş Milletler özel soruşturma ekibi Mayıs 2021’de, IŞİD tarafından Yezidilere karşı soykırım yapıldığına dair “açık ve ikna edici kanıtlar” topladığını açıklamıştı.

Diğer Haberler