ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü Brett McGurk, Başkan Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşmede ABD’nin Kürdistan Bölgesi ve Irak’a desteklerinin devam edeceğini söyledi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü Brett McGurk arasında gerçekeleşen görüşmede; Erbil ile Bağdat arasındaki çözülmemiş sorunların çözümü, Irak hükümetinin oluşum sürecinde yaşanan anlaşmazlıklar ve Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesi süreci ele alındı.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü Brett McGurk ve beraberindeki heyet Bağdat’taki resmi temasları ardından dün akşam saatlerinde başkent Erbil’e ulaştı.
Başkan Neçirvan Barzani ile bir araya gelen ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü Brett McGurk’a ABD Başkanlık Küresel Altyapı ve Enerji Koordinatörü Amos Hochstein, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski ve diplomatlar eşlik etti.
Kürdistan Bölgesi Başkanlık resmi sayfasından yapılan açıklamaya göre; Başkan Neçirvan Barzani ve ABD heyeti, ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri, Erbil-Bağdat arasındaki sorunların çözümü için başlatılan diyalog süreci, Kürdistan Bölgesi’ndeki iç durum ve Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesi gibi konular masaya yatırtıldı.
McGurk, ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne verdiği desteğin devam ettiğini, ülkesinin Bağdat ve Erbil ile ilişkilerini genişletme, başta enerji güvenliği ve bölge istikrarının korunması gibi alanlarda iki taraf arasında ortak işbirliğini genişletme arzusunu dile getirdi.
Başkan Neçirvan Barzani ise Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki durum yine iki hükmet arasındaki sorunların çözümüne ilişkin başlatılan diyalog girişimlerinde gelinen aşamaya ilişkin ayrıntılı bilgi vererek, Irak federal hükümetinin kurulmasıyla birlikte, yaşanan sorunların anayasa ve federalizm esası üzerinden çözümü için yeni bir fırsatın doğduğuna işaret etti. Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin yeni kurulan hükümete bu çerçevede desteğe hazır olduğunu vurguladı.
Toplantının geri kalan bölümünde bölge istikrarının korunması için birlikte çalışmanın önemi, genel olarak bölgedeki son gelişmeler ve her iki tarafın ortak çıkarlarını ilgilendiren konular ele alındı.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü Brett McGurk’ün bugün de Kürdistan Bölgesi’ndeki diğer yetkililer ve parti temsilcileri ile görüşmesi bekleniyor.
Bağdat ile Erbil arasında gaz-petrol krizi
Irak Federal Yüksek Mahkemesi (FYM), 15 Şubat 2022’de Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasasının “Anayasaya aykırı olduğuna ve ihraç gelirlerinin Bağdat’a teslim edilmesi gerektiğine” dair karar aldı.
Karar, Kürdistan Bölgesi yönetimi tarafından sert bir şekilde kınanarak reddedildi.
Kürdistan Bölgesi Yüksek Yargı Konseyi, 17 Mayıs 2022 tarihli açıklamasında, Federal Yüksek Mahkemesi’nin kararına yanıt verdi.
Konsey, Kürdistan Bölgesi hükumetinin petrol ve doğalgaz dosyasına yaklaşımı ile bu konuda attığı adımların Irak anayasası ve Kürdistan Parlamentosu’nun çıkardığı petrol ve gaz yasasıyla uyumlu olduğuna vurgu yaptı.
Irak anayasasının 110’uncu maddesine göre, petrol ve doğalgaz dosyası hakkındaki özel yetkilerin federal hükumetin yetki alanı dışında olduğuna vurgu yapan Konseyi, Irak anayasasının 112’inci maddesinin, federal hükümet, Kürdistan Bölgesi hükumeti ve petrol üreten vilayetlere, 2005 yılından sonra keşfedilen petrol sahalarında imtiyaz yetkisini yerel hükumet veya yönetime verdiğine dikkat çekti, Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ve gaz sahalarının da bu kapsama girdiğini belirtti.
Yüksek Yargı Konseyi, 2007’de Kürdistan Parlamentosu tarafından çıkarılan “Kürdistan Bölgesi Petrol ve Doğalgaz Yasası”nın da Irak Anayasasına aykırı olmadığını yineledi.
Kürdistan Petrol ve Gaz Yasası
Irak Yüksek Federal Mahkemesi, 15 Şubat 2022’de Kürdistan Bölgesi’nin gaz ve petrol yasasının “Irak anayasasına aykırı olduğuna ve ihraç gelirlerinin Bağdat’a teslim edilmesi gerektiğine” dair karar çıkardı.
Kürdistan Parlamentosu, 6 Ağustos 2007’de “Kürdistan Bölgesi Petrol Yasası”nı kabul etmişti.
Parlamento’da onaylanan yasaya göre, bölgedeki petrollerin işletilmesi için “Kürdistan Ulusal Petrol Şirketi” kurulmasına karar verilmişti.
Kaynak: Rudaw