Başbakan Mesrur Barzani hükümetlerine dayatılanları ve çalışmalarınıda dönük engelleri anlattı

Başbakan Mesrur Barzani hükümetlerine dayatılanları ve çalışmalarınıda dönük engelleri anlattı

Başbakan Mesrur Barzani, mevcut kabine oluşturulduğunda iki başlı idareye son verme ve Hükümet kararlarını tüm Kürdistan Bölgesi’nde uygulama kararı aldıklarını ancak bazı yerlerde Hükümet’e engeller oluşturulduğunu ifade etti.

Kürdistan Bölgesi’ndeki gündeme dair sosyal medya hesabından bir açıklama yayımlayan Barzani, kabine olarak göreve başladıklarında halkın ve ülkenin yüksek çıkarları için çalışmak, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsünü korumak için Kürdistan Parlamentosu ve halk önünde yemin ettiklerini hatırlattı.

Kürdistan Bölgesi’nin hiçbir yerinde parti veya şahıs kararlarının hükümetin çalışma programının uygulanmasına engel olmaması gerektiğini vurgulayan Barzani, “Kürdistan Bölgesi’nin tamamına eşit bakıyor ve tüm illerde ve bağımsız idarelere bağlı bölgelerdeki tüm vatandaşlarına karşı kendimizi sorumlu görüyoruz. Ancak ne yazık ki Kürdistan Bölgesi Hükümetine engeller çıkarıldı ve bu da vatandaşlarımızın yaşamlarına zarar verdi” dedi.

Yaklaşık iki yıldır Süleymaniye, Garmiyan, Halepçe ve Raperin’deki bankalarda gelir toplamada sorunlar yaşandığını, bu sorunu sorunu araştırmak için Maliye ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir heyet oluşturulduklarını belirten Barzani, “Ancak sorunun özü, bazı kişi ve tarafların kendi çıkarları için, vatandaşların zararı karşılığında gelir toplama sürecinde kurumlara müdahale etmeleridir” ifadesini kullandı.

“Şeffaflık, hükümetin sadece kendisine tahsis edilen kısmı değil, gelir toplama sürecinin tamamını izlemesidir. Bu kabinenin başında bölgenin gelirlerini yeniden düzenlemeye çalıştık ve bunda da büyük ölçüde başarılı olduk” diyen Barzani, “Kabinenin temel ortaklarından biri olan Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne bağlı kurum ve kuruluşlar bir süredir güya Süleymaniye bölgesine abluka uygulandığını söylüyor. Kürdistan Bölgesi’nin mali durumunu bilen tüm uzmanlar, Bağdat’tan gelen petrol gelirlerinin ve arada bir ulaşan bütçe payının eşit olarak dağıtıldığını biliyor. Tavır konusu olan Kürdistan Bölgesi’nin petrol dışı gelirleri olmuştur ki bunun çoğu sınır kapılarından elde edilen gelirdir. Fakat maalesef Süleymaniye, Garmiyan, Halepçe ve Raperin’de bunun düzenlenmesine izin verilmemiştir. Bu nedenle bu bölgelerde oluşan durumdan KYB liderliği sorumludur” dedi.

Vatandaşların çıkarları parti çıkarlarının önüne geçtiğinde sorunların çözümünün kolay olacağını kaydeden Başbakan, “Sorunları çözmek için etkin bir plan ve programımız var ve güzel adımlar attık fakat ne yazık ki planlarımızı tamamen uygulamamızın önüne engeller konuldu ve Hewkar Caf’ın öldürülmesi de süreci tamamen sekteye uğrattı” diye belirtti.

“Sınır kapılarına müşterek kuvvet gönderilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı var ancak KYB bunu engelledi ve bunun yapılması durumunda iç savaş çıkacağı tehdidinde bulundu” diyen Barzani, Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge’nin terörle mücadele simgesi olduğunu kaydetti.

“Bölgedeki durum, sorunlarımızı çözmemizi ve güçlü bir şekilde ilerlememizi gerektiriyor” diyen Barzani yapılması gerekenleri 5 madde hâlinde sıraladı:

– Hewkar Caf cinayeti ile ilgili sanıkların mahkemeye teslim edilmesini, ardından ilgili kurumlardan oluşan ortak bir komisyon oluşturularak soruşturma açılması

– KYB’nin “harcamaların merkezileştirilmesi” talebine karşılık özellikle sınır noktaları olmak üzere tüm iç gelirlerin toplama sürecinin merkezi denetim altına alınması. Bu amaçla, kaçakçılığın ve sınır gelirlerine erişimin önlenmesi için Maliye, İçişleri ve Peşmerge Bakanlıkları arasında koordinasyon sağlanması ve bu amaçla ortak güç oluşturulması.

– Reform süreci ve Peşmerge güçlerinin yeniden birleşmesi önündeki engellerin kaldırılması. Peşmerge Güçlerinin parti ve bireysel gündemlerden uzak, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsünü savunan ve tehditleri ortadan kaldıran güçlü bir ulusal güç haline getirilmesi.

– Kürdistan Parlamentosu’nun bir an önce toplanarak Yüksek Seçim Komisyonu’nun yeniden faaliyete geçmesi, seçimlerin yapılması ve gerekli adımların atılabilmesi için bir an önce seçimin tüm gerekliliklerinin yerine getirilmesi

-Hükümet içerisindeki partiler muhalif rolü oynamamalı, bakanlıklar Hükümet’in programını uygulamalı, siyasi sorunlar Hükümet’in işini aksatmamalı ve bunlar Hükümet dışında çözülmeli.

Diğer Haberler