Mela Baxtiyar’ın YNK içindeki gümrük gelirlerinin nasıl kaçırıldığını anlatan ses kaydı yayınlandı

Mela Baxtiyar'ın YNK içindeki gümrük gelirlerinin nasıl kaçırıldığını anlatan ses kaydı yayınlandı

 Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Siyasi Çıkarları Koruma Yüksek Konseyi Üyesi Mela Bextiyar yaptığı açıklamada, Bafil ve Qubad Talabani’nin birkaç kişiyle birlikte Süleymaniye Kent sınırlarından elde edilen gümrük gelirlerini paylaşma konusunda ittifak kurduklarını belirtti.

Sosyal medya hesabı Facebook üzerinden Mela Bextiyar’ın bir ses kaydını yayımlayan Şehab Kerîm, kayıt alınma tarihinin Eylül 2022 olduğunu belirtiyor.

Mela Bextiyar ses kaydında Şahab Kerîm ile birkaç sosyal medya hesabı oluşturulması üzerine fikir alışverişinde bulunuyor ve Bafil ile Qubad Talabani’nin çok korktuklarını dile getiriyor. Seyîd Mecîd olduğu tahmin edilen bir kişinin Bafil Talabani tarafından arandığını belirten Bextiyar ses konuşmasında Bafil Talabani’nin “Diler seni çok kısa zamanda görmem gerekiyor” dediğini anlatıyor. Ve Bafil Talabani’nin bu telefon görüşmesinde Diler isimli kişiye; “Lütfen Mela Bextiyar’ın rahatsız olmasını istemiyorum. Çünkü zaman rahatsız olma zamanı değil” dediğini söylüyor.

Mela Bextiyar’a ait olan ve sosyal medyada paylaşılan ses kayıdında Bextiyar, YNK içerisinde bazı kişilere ait dosyalar bulunduğunu, özellikle Aso Elmanî, Hamîd Hacî Xalî, Seidî Ehmed Pîre gibi isimlerin tüccar, yolsuz olduğunu, Aso Elmanî’nin enfal sonrası kardeşi nedeniyle Erbil istihbaratı ile ilişkide olduğunu, Irak Baas hükümetinin yıkılmasından sonra dosyasının kaldırıldığını dile getiriyor.

Hamîd Hacî Xalî’nin 1991 Raperin’i (Ayaklanma) sonrasında YNK’den ümidinin kalmadığını, Fas’a giderek Irak istihbaratı ile görüştüğünü, maaşa bağlandığını, Avustralya’da her ay istihbarattan 1200 dolar maaş aldığını, Kürdistan güçlerine ilişkin elde ettiği bütün bilgileri onlara sattığını, bu 3 kişinin hırsız ve yolsuz olduklarını, sürekli olarak teşhir edilmeleri gerektiğini ifade ediyor.

Konuşmasında şu an YNK’yi yönetenleri de eleştiren Bextiyar şunları söylüyor: “Bunların hiçbir moral ve siyasi etikleri yok. Particilik kalmamış. Sadece milislik ve adam öldürme kalmış. Bunlarla birlikte çalışan grup sadece bir gecede Beşmax Sınır Kapısı’ndan 11 milyon dolara el koydu”

Mela Bextiyar konuşmasının devamında Süleymaniye sınırlarındaki gümrük gelirlerinin çalınmasına ilişkin bir anlaşma sağlandığını belirterek şunları dile getiriyor: “Geçtiğimiz gece bunların gümrük gelirlerine ilişkin problemleri yaşandı. Bafil, Lahur ve Qubad ile Newzat Bafil’in evinde toplanarak gümrük gelirlerini kendi aralarında nasıl paylaşacaklarını tartıştılar. Ayrıca Değişim Hareketi (Goran) içerisinde bir yetkili ile anlaşarak Beşmax Sınır Kapısı’ndan her gece geçen 50 yük kamyon hakkını da ona vermişler. Yani bu kişinin her gece Beşmax’dan 50 yük kamyonu geçirmesine müsade etmişler.”

Sosyal medya üzerinden paylaşılan bu video sonrası ne Mela Bextiyar nede kayıtlarda isimleri geçen hiç kimse konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Not: Yazının orjinali BasNews’ten alınmıştır. Bas News’in telegram adresinde yayınladığı ses kaydını şu linkten dinleye bilirsiniz: https://t.me/basnewsmedia/979

Diğer Haberler