Almanya Parlamentosu, Ezidi Soykırımı gündemiyle 26 Ocak’ta toplanacak

Almanya Parlamentosu, Ezidi Soykırımı gündemiyle 26 Ocak’ta toplanacak

 Almanya Parlamentosu’nun 3 Ağustos 2014’te IŞİD’in Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği soykırımın tanınmasını oylamak için geçtiğimiz 17 Ocak’ta düzenlemesini planladığı oturum, 26 Ocak’a ertelendi.

K24’ün haberine göre; oturuma katılacak olan bir Almanya Parlamentosu Üyesi, “Bu ay sonunda yapılacak oturumda Ezidilere yönelik soykırıma ilişkin tüm deliller ve istatistikler hazırlandı” dedi.

Söz konusu kaynak, Ezidilere yönelik katliamın soykırım olarak tanınmasının Hür Demokratik Parti’nin desteğiyle Almanya Parlamentosu’nun gündeminde olduğunu bildirdi. Ezidilerden oluşan üst düzey bir heyet oturuma katılmak üzere Almanya’yı ziyaret edecek. Ayrıca soykırımdan sağ kurtulan bazı kişiler olayın tanıkları olarak dinlenecek.

Oturumun bir diğer gündem maddesinin DAİŞ’ten sağ kurtulan çocuklara nasıl davranılacağının olması bekleniyor.

Ezidi soykırımı

3 Ağustos 2014’te Ezidi Kürtlerin yaşadığı Şengal’e saldıran IŞİD, binlerce masum Ezidi’yi katlederek toplu mezarlara gömmüş, binlercesini de kaçırmıştı.

Kaçırdıkları Ezidi erkeklerinin çoğunu infaz eden, kadın ve kız çocuklarını ise köle pazarına satan IŞİD’in elinden kurtulan kişiler, yaşananları uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine anlatarak seslerini dünyaya duyurdu.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti de Duhok merkezli Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi’ni kurarak, IŞİD’in kaçırdığı kişileri kurtarmak için çaba gösterdi ve bu sayede kaçırılan kişilerin yarısından fazlası ailelerine kavuştu.

Halen 3 bin dolayında Ezidi Kürdün  akıbeti bilinmiyor.

Diğer Haberler