ABD, Kanada ve Fransa 2 Kürt gencinin İran tarafından idam edilmesini kınadı

ABD, Kanada ve Fransa 2 Kürt gencinin İran tarafından idam edilmesini kınadı

İran Adalet Kurumu dün yayımladığı bir açıklamada, Mihemed Mehdî Keremî ile Seyîd Mihemed Husênî isimli 2 Kürt gencinin idam edildiğini duyurdu.

İdam haberlerinin basına verilmesinden bir süre sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Mihemed Mehdî Keremî ile Seyîd Mihemed Husênî idamlarını kınadı ve bu idam olaylarının İran’ın gösterileri bastırma programının bir parçası olduğunu ifade etti.

Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden bir mesaj paylaşan Price şunları yazdı: “Mihemed Mehdî Keremî ile Seyîd Mihemed Husênî için düzenlenmiş tiyatro mahkemesini sert bir dille kınıyoruz. Bu idamlar İran’ın gösterileri bastırmak için kullandığı devlet programının bir parçası. Ortaklarımızla birlikte İran’ın bu yöntemlerine karşı durma konusunda ısrarlı davranmaya devam edeceğiz.”

Öte yandan Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly’de sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştığı kınamada: “İran’ın 2 genç insanı daha idam ederek katletmesi çok anlamsız ve bu İran’ın giderek yozlaştığının belirtisi” olduğunu dile getirdi.

İran halklarına desteklerini yineleyen Melanie Joly açıklamasının devamında, İran devletinin temel insan haklarını talep eden göstericilere karşı yürüttüğü bu insanlık dışı uygulamalarla süreci durdurma yaklaşımının doğru olmadığını vurguladı.

İran’da gerçekleşen 2 Kürt gencinin idam edilmesi olayına ilişkin Fransa Dışişleri Bakanlığı’da sessiz kalmayarak, bu yaklaşımların çok çirkin ve insanlık dışı olduğunu söyleyerek İranlı yetkililere çağrıda bulundu ve: “İran halklarının en doğal insani taleplerini göz ardı etmeyin” dedi.

Açıklamasında Mihemed Mehdî Keremî ile Seyîd Mihemed Husênî’yi anan Fransa Dışişleri Bakanı: “Bu vahşi, insanlık dışı idamlar, en temel hak ve özgürlüklerini talep eden halklara karşı İran devleti tarafından yapılmakta” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler