PKK kadrosu Şengal vuruldu, PKK olayın üstünü örtmek için suçu PDK’ye attı, gerçekte neler oldu?

PKK kadrosu Şengal vuruldu, PKK olayın üstünü örtmek için suçu PDK’ye attı, gerçekte neler oldu? Tilezêr Şengal Halk Meclisi, Rojava, Menal Merdin, Mehmet Emin Karatay, Haşdi Şabi, Til Afer, Türkmen, IŞİD, Türkiye

PKK medyası 2 Ocak günü Şengal’in Tilezêr nahiyesinde 43 yıllık kadrosu Mehmet Emin Karatay Şengal’de vuruldu. PKK medyası her zamanki gibi olayın gerçeklerini gizlemek için yine suçu PDK’yi hedef gösterdi.

PKK medyasında çıkan haberde Şengal Özerk Yönetimi adına yapılan bir açıklama yayınlandı. Açıklamada “2 Ocak 2023’te Şengal’in Tilezêr kasabasında Türk devleti ve KDP eliyle hain bir suikast saldırısı sonucunda arkadaşımız Menal Mêrdin şehit düştü” dendi. Şengal Özer Yönetimi PKK’nin Rojava’daki yönetimi tarafından yürütülen PKK’nin Şengal’deki faaliyetlerini maskelediği bir örgüt. Vitrinde halktan isimler yer alsa da direk olarak PKK kadroları tarafından idare ediliyorlar. Yani Menal Mardin kod adlı Mehmet Emin Karatay adına yapılan açıklama direk PKK tarafından yazılmış dene bilir.

Menal Mardin’in öldürülmesine dönük yayınlanan açıklama PKK’nin Kürtler arasında yaratmaya çalıştığı nefretin bir iz düşümü olmuş. Çünkü olay hakkında hiçbir bilgi olmadığı halde PDK hedef gösterilmiştir. PKK medyası ve sosyal medya kalemşörleri Türk devletinden çok KDP’yi öne çıkarmıştır. Bu da PKK’nin Kürtler içinde yaratmaya çalıştığı bölünme ve Kürdistan Bölgesini Kürtlere karşı kötü gösterme stratejisi ve amacı ile bağlantılı bir durum.

PKK her ne kadar bunu KDP’ye duyduğu nefret ile yapmışsa da burada en büyük hakaret aslında olayda hayatını kaybeden M. Emin Karatay’a yapılmıştır. Çünkü PKK açıklaması baştan cinayeti aydınlatmayı engellemiştir.

Tilezer nerede ve içinde hangi silahlı yapılar var?

Şengal’in Tilezer kasabası PKK’ye bağlı YBŞ güçleri ve siyasal faaliyet yürüten kadrolarının yoğun olarak bulunduğu bir alan. Şehirde PKK’nin Tilezer Halk Meclisi adı ile faaliyet yürüten bir kurumu var. Ayrıca neredeyse her mahallesinde PKK tarafından kiralanmış evler var. Yerel kaynaklardan aldığımız bilgelere göre şehirde PKK’nin kadın, gençlik ve maliye birimi de yer alıyor. Ayrıca Musul’a doğru olduğu için de Haşdi Şabi güçlerinin Şengal’deki en büyük üsleri Tilezêr’de bulunuyor. Tilezê içinde sürekli olarak PKK’nin YBŞ güçleri, Haşdi Şabi askeri yapıları ve Irak ordusu araçları ile tur atıyor.

Ayrıca Tilezer yakınlarında Irak ordusuna ait askeri üslerde bulunuyor.

Kasaba Türkmenlerin yaşadığı Tilafer’e yakın bir yerde. Yani hemen yanı başında hem Haşdi Şabi içinde yer alan silahlı Türkmen gurupları hem de çete gurupları var. Ayrıca 3 km ötesinde Sünni köyleri var. Bunların bazıları şimdi Şengal’de PKK ile hareket ediyorlar. Oysa ki zamanında da IŞİD ile ortak hareket etmişlerdi.

Yani Bölgede silahlı gücü olmayan tek yapı KDP. Alanla ve olayla  ilişkisi olmayan tek yapı da KDP. Buna rağmen PKK’nin KDP’yi suçlaması yukarda saydığımız kendi Kürtleri parçalama ajandası nedeni iledir.

Menal Mardin’i kim hedefledi?

Menal Mardin siyasi olarak da hedeflenecek üst düzey bir kişi değil. Mardinli olan M. Emin Karatay uzun yıllar İzmir’de HEP vb. partilerde yer almış bir isim. 1996 yılında PKK üyesi olmak suçundan tutuklanmış. Daha sonra da PKK’ye gelmiş. Daha çok maliye, gümrük vb. yerlerde yer almış, sağlık durumu iyi olmayan biri. Yani üst düzey bir yönetici değil. Yarı milis yarı kadro düzeyinde biri.

Darka Mazi ekibi alandaki halktan bazılarına ulaşarak olay hakkında bilgi almak istedi. Halk PKK’nin olayın ayrıntılarını gizlediğini belirtiyor. Fakat bilinen şu Menal Mardin’in vurulduğu yer evi değil PKK kadrolarının kaldığı manga (kalma yeri) olarak kullandığı bir yapı. Yani evde Menal Mardin tek yaşamıyor. Kendisi ile beraber 4 erkek PKK kadrosu daha evde yaşıyor. Ve Menal Mardin vurulurken bu kişiler evde.

Yerel kaynaklar Menal Mardin’in 60 yaşlarında olduğunu, kendisinden genç PKK kadrolarının yönetiminde yaşamayı kabul etmediğini ve alandaki diğer PKK kadroları ile sorun yaşadığını ve bunu da halka yansıttığını belirtiyorlar.

Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak Menal Mardin’in bir ay önce Ezidi bir kadınla görüşmelerinin halk içinde gündem olduğunu belirtiyorlar. Buna göre kadınla sürekli görüşmesi, telefonlaşmasından rahatsız olan Ezidi halkı durumu alandaki PKK’li başka yöneticilere iletti. Kaynağımız Ezidi halkının Müslüman bir erkeğin Ezidi bir kadınla görüşmesinden rahatsız olduğunu belirterek olayın bununla da bağlantılı ola bileceğini söyledi.

Yani Menal Mardin cinayetini işlemek için etrafta içinde PKK’nin de olduğu Türkmen, Haşdi Şabi vb pek çok güç var. Olmayan tek güç ise KDP. PKK’nin olay aydınlanmadan suçu KDP’ye yıkması olayda PKK tarafından gizlenen bilgiler olduğunu hatta cinayeti işleyen zanlılar arasında PKK’nin de ola bileceğini ortaya koyuyor.

Ayrıca PKK sırf kendi Şengal’deki varlığını gizlemek ve konuyu propaganda malzemesi yapa bilmek için 43 yıl boyunca PKK ile hareket etmiş kadrosu Mehmet Emini Karatay’ın kimliğini bile açıklamamıştır. Kuzeyli bu kişi Şengal’e pasaportla gelmiştir, ırak vatandaşı değil o zaman neden Tilezêr gibi bir yerde evi var? Çünkü PKK kadrosudur. Orada mali işlerden sorumludur. PKK geçmişte bu tür yalanlarla insanları kandırmaktaydı fakat artık bu tür propagandaları sadece PKK’nin gerçek yüzünü açığa çıkarmaktadır.

Diğer Haberler