Kürtler, Kerkük Valiliği’ni geri almak için çabalarını artırıyor

Kürtler, Kerkük Valiliği'ni geri almak için çabalarını artırıyor

Irak Parlamentosu milletvekili Necwa Hamid, Kerkük’teki Kürt milletvekillerinin kentin vali vekili Rekan Cuburi hakkında hazırladıkları değerlendirme raporunu Irak hükümeti ve parlamentosuna sunacaklarını söyledi.

Irak Parlamentosu Kerkük Milletvekili Necwa Hamid Kakai, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki tartışmalı bölgelerde valiliklerin durumunun yeniden değerlendirileceğini söyledi.

Kerkük vali vekili Rekan Cuburi’nin 16 Ekim 2017 olaylarından sonra Bağdat tarafından atandığını hatırlatan Kakai, “Başbakan Muhammed şiya el-Sudani kabinesinin Kerkük valisi ile birlikte valilikteki bazı makamları değiştirmesi öngörülüyor” dedi.

Kürt tarafların valilik makamının yeniden Kürtlere verilmesi konusunda uzlaşacaklarını belirten Kakai, “KYB ve KDP, Kerkük valiliği için aday konusunda mutlaka uzlaşacaktır. Biz Kerkük halkına ve topraklarına sadık bir aday istiyoruz” diye konuştu.

Necwa Hamid Kakai, “Tartışmalı bölgelerdeki valiliklerin (Musul, Kerkük, Diyala) durumunun yeniden değerlendirilmesi talep edilmiş. Kerkük’te Kürt temsilciler olarak bir araya gelip Kerkük vali vekili hakkındaki görüşlerimizi yazıp Parlamentoya göndereceğiz. Bu görüşler daha sonra Sudani hükümetine sunulacak” dedi.

16 Ekim 2017 olaylarından sonra Kerkük Valisi Necmeddin Karim Bağdat tarafından görevden alınarak yerine Rekan Cuburi atandı. Kürtler özellikle bölgede kendilerine ait arazilere zorla el konularak Araplara devredilmesi konusunda uygulamaları nedeniyle Cuburi’yi “Araplaştırma” politikası gütmekle suçluyor.

Kürtler, geçen yılki Irak genel seçimlerinde Irak Parlamentosundaki 12 Kerkük sandalyesinin 6’sını kazandı. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üç sandalye kazanırken; Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) iki, Yeni Nesil (Newey Nwe) Hareketi ise bir sandalye kazandı. Arap ve Türkmen adaylar ise diğer altı sandalyeyi kazandı.

Diğer Haberler