PKK’nin yeni fitne adımı: Perex saldırısını KDP yaptırdı

PKK’nin yeni fitne adımı: Perex saldırısını KDP yaptırdı

PKK medyası son iki haftadır yeni bir hamle  başlatmış durumda. Bu hamlenin amacı ise “PDK ve Türkiye ortak biçimde yeni Irak hükümetine karşı plan yapıyor” algısı yaratmak.

Son olarak HPG BiM çalışanlarından Kurtay Serhat imzası ile ANF’de “Perex katliamı, KDP ve asıl plan” başlığı ile bir yazı yayınlandı. Yazıda Perex saldırısının aslında KDP’nin planı ve bilgisi dahilinde yapıldığına dair bir senaryo hazırlanmış. Fakat PKK medya çalışanı Serhad yazdığı senaryoyu desteklemek için araya pek çok yalan bilgi de sıkıştırmış.

Kurtay’ın yalan bilgilerinden birincisi şu; Katliam sırasında ve öncesinde KDP’ye ve özelde Mesrur Barzani’ye bağlı medyanın orada hazır olduğu tesadüf değil, yine canlı yayın araçları götürülmüş ve hazırda bekliyorlar”. Oysa ki hiç böyle bir durum yoktu. Perex’de sivil halkın vurulduğuna dair ilk bilgileri Arap ve Kürt medyası eş zamanlı olarak paylaştı. Bilgi verenler ise yardım isteyen köy muhtarı, vurulan işletmenin sahibi ve köylülerdi. Hatta olaya dair ilk görüntüler de vurulan turistler ve köylülerin sosyal medya hesaplarından paylaştığı, telefon ile çekilmiş görüntülerdi.

İkincisi ise Kurtay’ın çok kalitesiz diğer kurgusuydu. O da şöyle “PDK  sivillerin olduğunu Türk devletine bildirdi ve koordinat verdi. Fakat PDK orada Arapların olduğun bilmiyordu. Vurulanlar Arap olunca PDK’nin planı bozuldu”. Normalde vurulan yer günde neredeyse 30’dan fazla Arap turist taşıyan otobüsün gittiği bir tatil yeri. Bu yere yerli halk çok az gidiyor. Gidenlerin çoğu Arap.  Ayrıca giden tüm araçlar Peşmerge ve asayiş güçlerinin kontrol noktasından geçiyor. Yani oraya gidenlerin kimliklerinin bilinmemesi imkânsız.

Ayrıca hemen şunu eklemekte fayda var olay gerçekleştiği ilk andan itibaren o dönemin hükümetinde dış işleri Bakanı ve aynı zamanda KDP’nin de üst düzey yöneticisi olan Fuad Hüseyin olaya müdahil olmuş ve çok açık biçimde “Saldırıyı Türk devleti yaptı, siviller olduğunu bilmemeleri imkansız” demiş ve Türkiye’yi teşhir etmiştir.

Ayrıca Perex saldırısından en büyük zararı gören de manevi ve maddi olarak Kürdistan Bölge Hükümeti olmuştur. Bu konuda DarkaMazi’nin geçmişte yayınladığı analize baka bilirsiniz: https://darkamazi.com/archives/1020234

PKK yeni hükümeti kışkırtmak istiyor

Kurtay Serhad, son zamanlarda HPG adına PKK medyasına çıkarak bilgiler veren ve yorumlar yapan biri. Hem PKK Basın Komitesi hem de HPG’nin medyası HPG BİM ile ortak çalışan bir kadro. Yani aslında söyledikleri bir yandan HPG adına Murat Karayılan öte yandan da KCK’de Bayık’ın söylediklerini yansıtıyor. Kurtay’ın özel olarak böyle bir makale yazması PKK’nin hem Bağdat hem de kendi ilişkide olduğu çevrelerde yaratmak istediği algının bir parçası.

Kurtay Serhad’ın yazısında özetle yaratılmaya çalıştığı bilgi ise şu: “Perex saldısı Türk devleti ve KDP tarafından ortak planlanandı, o dönem Irak Başbakanı olan Kazimi de bu plana ortaktı. Kazımi Arapların tepki göstermesini engellemek için olayın üstünü örttü. Sadır da halkın tepkisini Türkiye’ye yöneltmek yerine halkı Parlamentoya karşı harekete geçirdi.”

PKK’nin Irak’ta yeni hükümetin kuruluşu ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde PDK’nin etkili rol oynamışından rahatsız olduğu bilinen bir gerçek. Ayrıca PKK, PDK’nin yeni hükümetin birleşenleri ile yaptığı anlaşmasının uygulanmasından da rahatsız. Bunun için Bağdat’ta eskiden beri ilişkisinin olduğu bazı Şii çevreleri kışkırtmak ve yeni fitne yaratmak için çaba içinde.

PKK, Sınır Muhafızlarının sınıra yerleşmesinden rahatsız

Özellikle de son dönemde Bağdat ve Erbil hükümetlerinin Irak ve İran sınırının korunmasına dönük anlaşmalardan rahatsız.

Irak Ulusal Asayiş Kurulunu temsi eden bir heyet 12 Aralık günü Erbil’e gitti. Irak’ın Türkiye ve İran ile olan sınırlarının korunmasına ilişkin kararının uygulanmasını görüştü. Görüşmede sınırın 26 sıfır noktasına sınır muhafızları yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Bu anlaşma, peşmerge güçlerinin sınır muhafızlarına destek vermesi şartıyla onaylandı. Bu karar PKK tarafından tepki ile karşılandı. PKK medyası bu karar yerine gelemez gibi ifadelerle haber yaptı.

Çünkü sınırların korunması anlaşması PKK’nin ve hatta Türk devletinin ayrı ayrı ve ortak planlarını bozacak bir anlaşma. Çünkü belirtilen noktalara güçlerin yerleşmesi demek PKK’nin istediği gibi at koşturamayacağı ve PKK’nin de PKK bunu engellemek için hemen harekete geçti.

PKK’den Bağdat’a çıkarma

PKK geçmişten beri ilişkisinin olduğu ve İran’ın aracılığı ile anlaşma yaptığı Haydar Abadi ve Nuri Maliki’nin kendisi ve çevrelerindeki gazeteci, aydın, siyasetçi çevrelere ulaşmak için yeni bir hamle başlattı. Bağdat’a bunun için Arapça bilen bazı kadroları ve medya üyelerini göndererek bu kişilerle irtibat kurmaya çalışıyor. Bu biçimde yeni hükümet ve ortaklarını PDK’ye karşı kışkırtmak istiyor. Özellikle de “PDK, Sadr, Kazimi ve Türkiye sizi karşı ortaktı” söylemleri ile eski anlaşmazlıkları derinleştirerek fitne çıkarmak istiyor.

Diğer Haberler