Kemal Kerkûkî açıkladı: Şimdiki Kerkük Valisinin kardeşi IŞİD’in üst düzey yetkilisiydi

Kemal Kerkûkî açıkladı: Şimdiki Kerkük Valisinin kardeşi IŞİD'in üst düzey yetkilisiydi

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Politbüro Üyesi, Kerkük – Germiyan Örgütlenme Sorumlusu Kemal Kerkûkî yaptığı açıklamalarda, 140’ıncı madde ile IŞİD’le mücadele eden güvenlik birimlerinin koordinasyon çalışmaları üzerine önemli bilgiler aktardı.

Konuya ilişkin katıldığı K24 TV’nin “Basî Roj” canlı yayın programında açıklamalar yapan Kerkûkî, 140’ıncı maddenin 1957 yılında Kerkük’te yapılan nüfus sayımına göre ele alınması gerektiğini belirtti.

140’ıncı maddenin hayata geçirilmesinin Irak’ta yaşayan bütün halkların çıkarına olacağına dikkat çeken Kemal Kerkûkî, bu maddenin uygulamaya geçirilmesinin Anayasa Uygulama Yüksek Komitesi’nin aktifleşmesine bağlı olduğunu söyleyerek, Irak Hükümetlerinin bu maddenin hayata geçirilmesi için gerekli bütçeyi sunmadığı için suçlu olduğunu ifade etti.

Anayasa Uygulama Yüksek Komitesi’nin aktfleştirilmesi hususuna da değinen PDK Politbüro Üyesi, geçmişte bu maddenin hayata geçirilmesine engel yaratan Hadî Amirî’nin bir kez daha bu komitenin başına getirilme çalışmalarının olduğunu, bunun da Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile Iraklı tarafların Celal Talabani’nin Bağdat’taki evinde tartışıldığını dile getirdi.

Kerkûkî açıklamasının devamında, aktifleşecek komite çalışmalarının başında bulunacak yetkilinin bir temsilcilik ofisinin de Erbil’de olmasının şart olduğunu söyledi.

Kemal Kerkûkî açıklamasında, 140’ıncı maddenin hayata geçirilmesi faaliyetlerini yürütecek komitenin çalışmalarını takip edecek bir komisyonun da Kürdistan Bölgesi’nde oluşturulması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

PDK Politbüro Üyesi ve Germiyan – Kerkük Örgütlenme Sorumlusu açıklamalarında Kürt siyasi taraflarına da seslenerek, 140’ıncı madde komitesinin aktifleşmesi sürecinde Bağdat’a, daha önceden bu maddeyle ilgili herhangi bir çalışma yapmamış kişilerin katılmaması çağrısında bulunmalarını istedi.

Kemal Kerkûkî açıklamasının devamında, Bağdat Hükümeti’nin 140’ıncı madde komitesinin başına getirmek istediği başkan ve üyelere bakıldığında maddeyi hayata geçirmemeye yönelik bir yaklaşımda bulundukları tehlikesini gündeme getirdi.

Açıklamasında Kerkük’ün Araplaştırılması hususuna da değinen Kerkûkî, durumların çok tehlikeli olduğunu ifade etti.

Kerkük’teki güvenlik problemlerine ilişkin de PDK Politbüro Üyesi şu ayrıntılara dikkat çekti: “Kerkük’te durumlar son dönemlerde daha da kötüleşti. Şu an görevde bulunan Kerkük Valisi’nin kardeşi IŞİD’li. Rakan Ciburî’nin kardeşi IŞİD’in üst düzey yetkilisiydi ve Hewîce’de esir bir Peşmergeyi taşlarla ezerek vahşice katletmişti.”

Kemal Kerkûkî açıklamasının sonunda, Kerkük güvenlik birimleri ile IŞİD silahlı güçleri arasında varolan gizli ilişkilere atıfta bulunarak, Irak İstihbarat Ajansı’nın bu konuyu dikkatlice incelemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: BasNews

Diğer Haberler