Kürt Partileri: “Kürdistan Bayrağı milli değerimizdir, hep dalgalandıracağız”

“Devlet ve ırkçı, şoven kesimlerin Kürdistan Bayrağı’na yönelik saldırılarını kınıyoruz” Türkiye Devleti ve ırkçı, şoven kesimlerin Kürdistan Bayrağı’na yönelik tüm yasaklama, saldırı, saygısız tutumları kınıyoruz. “Kürdistan Bayrağı Güney Kürdistan’daki Federe Bölgenin resmi bayrağıdır” Kürdistan Bayrağı aynı zamanda Güney Kürdistan’daki Federe Bölgenin de resmi bayrağıdır. Kürdistan Bayrağı hem Irak Federal Anayasası’nda , hem de dünya devletleri nezdinde resmi olarak kabul edilmiş bir bayraktır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve bakanları da Kürdistan Federe Bölgesi yöneticileri ile yapmış oldukları resmi görüşmelerde , Türkiye Bayrağı’nın yanında Kürdistan Bayrağı’nı da resmi olarak kabul etmiş ve iki bayrak da resmi görüşmelerde yer almıştır. “Kürdistan Bayrağı milli değerimizdir, hep dalgalandıracağız” Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler, teşkilatlarımızdaki arama gerekçesi olarak Kürdistan Bayrağı’nı göstermişlerdi. Ama sonuçta, Kürdistan Bayrakları ile birlikte, teşkilatlarımızdaki tüm bilgisayar, resmi evrak, dosya, afiş, pankart, kitap ve dergilere de el konulmuş ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüşlerdir. Evet, Kürdistan Bayrağı milli değerimizdir, hep dalgalandıracağız. Hiç bir saldırıya da boyun eğmeyeceğiz"

Azadi Hareketi, PAK, PSK’dan yapılan ortak açıklamada dün polisin binalarına düzenlediği baskın, Metin Pirani’nin gözaltına alınması ve Kürdistan bayraklarının toplanmasını kınanarak “Hiçbir saldırıya boyun eğmeyeceğiz; Kürdistan Bayrağı milli değerimizdir” denildi. Açıklamaya katılan Kürt siyasi partiler ortak ulusal tavır çağrısı yaptı.

Bugün  Diyarbakır’da Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi(PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) dün  Diyarbakır İl Teşkîlatı binalarında polislerin arama yapması ve Kürdistan bayraklarının toplatılmasına ilişkin Diyarbakır Gazeteciler Cemiyetinde ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Toplantıya HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şah Eren, TDK-TEVGER adına Cano Amedi,  Kürdistan İttifak Çalışma Grubu adında Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Kürdistan Demokratlar Platformu (PDK-Bakur) Genel Başkanı Sertaç Bucak, HAK-PAR temsilcisi,  avukat İbrahim Güçlü’nün yanı sıra çok sayıda Kürt siyasi sima katıldı. Açıklama ardından parti temsilcileri de dayanışma mesajı içeren birer konuşma yaptı.

Azadi Hareketi, PAK, PSK’nin ortak açıklamasın PSK Yönetim Kurulu Üyesi Selma Baksi  okudu.

Ortak açıklamada dün, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ve Diyarbakır Birinci Sulh ve Ceza Mahkemesi’nin kararıyla her 3 partinin Diyarbakır İl teşkilatlarına polislerce aramalar yapıldığı belirtildi.

17 Aralık Kürdistan Bayrağı günü vesilesiyle Azadi Hareketi, PAK, PSK parti teşkilatlarına  Kürdistan Bayrağı asıldığı bu etkinliklerin, basında yer almasıyla Türkiye’deki bazı ırkçı, şoven kesimlerin, sosyal medya üzerinden, Kürdistan Bayrağı’na saldırdığı, Azadi Hareketi, PAK, PSK’yi hedef gösterdiği hatırlatıldı.

Açıklamada “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu ırkçı, şoven kesimlerin sosyal medya üzerinden yapmış oldukları  bu paylaşımları bir ihbar olarak kabul etmiş ve Diyarbakır Birinci Sulh ve Ceza Mahkemesi’nin kararıyla, Azadi Hareketi, PAK, PSK’nin teşkilat binalarında arama için  Diyarbakır Emnîyet Müdürlüğü’ne arama izni vermiştir” denildi.

Aramaya gerekçe olarak  Kürdistan Bayrağı’nın parti teşkilatlarına asılmasının gösterildiği ancak de, polislerin savcılığın da emri ile, teşkilatlardaki tüm bilgisayarlar, parti resmi dökümanları, afiş, pankart, kitap ve dergileri  de toplayarak Diyarbakır Emnîiet Müdürlüğü’ne götürdüklerine dikkat çekildi.

Aramalar sonrası PAK Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Timur ile Azadi Hareketi Genel Sekreteri Metin Pirani’nin ifade vermek üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü, Nurullah Timur ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılırken, Metin Pirani’nin ise gözaltı sürecinin devam ettiği kaydedildi.

Kürdistan Bayrağı’na yönelik saldırıların yeni olmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Elbette ki Kürdistan Bayrağı’na yönelik saldırı ve yasaklar yeni değildir. Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de Kürdistan Bayrağı daha önceleri de defalarce saldırı ve yasaklamalara maruz kalmıştır.17 Aralık 2022 günü Kürdistan Bayrağı’nı balonlarla yükselttikleri için CNK sorumluları Jiyan Timurtaş ve Şerzan Kılıçaslan da Diyarbakır polisince gözaltına alındılar ve hala da serbest bırakılmadılar.

Gerek bundan önceki saldırı ve yasakları; gerekse Azadi Hareketi, PAK ve PSK teşkilatlarına ve bu teşkilatlardaki Kürdistan Bayrağı’na yönelik saldırıları, halkımızın milli değerlerine ve düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne  yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. Bu saldırı ve yasakları kınıyoruz.

Kürdistan Bayrağı tüm Kürt ve  Kürdistanlıların  milli bir değeridir. Hiçbir güç  bu milli değerimizi yasaklayamaz. Kürdistan Bayrağı üzerindeki hiçbir yasağı tanımayacağımızı, hiçbir saldırıya boyun eğmeyeceğimizi açıklığıyla kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

“Devlet ve  ırkçı, şoven kesimlerin Kürdistan Bayrağı’na yönelik saldırılarını kınıyoruz”

Türkiye Devleti ve ırkçı, şoven kesimlerin Kürdistan Bayrağı’na yönelik tüm yasaklama, saldırı, saygısız tutumları kınıyoruz.

“Kürdistan Bayrağı Güney Kürdistan’daki Federe Bölgenin resmi bayrağıdır”

Kürdistan  Bayrağı aynı zamanda Güney Kürdistan’daki Federe Bölgenin de resmi bayrağıdır. Kürdistan Bayrağı hem Irak Federal Anayasası’nda , hem de dünya devletleri nezdinde resmi olarak kabul edilmiş bir bayraktır.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve bakanları da Kürdistan Federe Bölgesi yöneticileri ile yapmış oldukları  resmi görüşmelerde , Türkiye Bayrağı’nın yanında Kürdistan Bayrağı’nı da resmi olarak kabul etmiş ve iki bayrak da resmi görüşmelerde yer almıştır.

“Kürdistan Bayrağı milli değerimizdir, hep dalgalandıracağız”

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler, teşkilatlarımızdaki arama gerekçesi olarak Kürdistan Bayrağı’nı göstermişlerdi. Ama sonuçta, Kürdistan Bayrakları ile birlikte, teşkilatlarımızdaki tüm bilgisayar,  resmi evrak, dosya, afiş, pankart, kitap ve dergilere de el konulmuş ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüşlerdir.

Evet, Kürdistan Bayrağı milli değerimizdir, hep dalgalandıracağız. Hiç bir saldırıya da boyun eğmeyeceğiz” dendi.

Toplantıya katılan diğer parti temcilcileri de açıklamayı destekleyen konuşmalar yaptılar.

Diğer Haberler