İran Kürdistanı Siyasi Partileri İşbirliği merkezi 18 Aralık günü bir bildiri yayınlayarak Doğu Kürdistan ve İran halkına çağrı yaptı.
Neredeyse üçüncü ayına giren Jina Amini protestolarını örgütleyen temel güç olan Doğu Kürdistan Partileri işbirliği Merkezi-Nawenda Hawkari bir bildiri yayınlayarak halktan İran devletinin baskıcı politikalarına karşı üç günlük genel greve gitmeye çağırdı.
Bu çağrıya İran’dan da destek geldi.
İran rejiminin son süreçte iki protestocuyu idam etmesi ve akibinde çok sayıda idam kararlarının onaylanmasını protesto etme amaçlı üç günlük genel grev kararı uygulanacak.
İran’da Jina (Mahsa) Emini’nin gözaltında katledilmesi üzerine 17 Eylül’de başlayan ve son iki haftadır akşamları pencere ve balkonlardan yönetim karşıtı sloganlar atmak şeklinde devam eden gösteriler yeniden sokaklara taşındı.
Iran halkı da katılıyor
Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, Gilan eyaletinin yönetim merkezi olan Reşt şehrinde sokağa çıkan kalabalık grup caddeleri trafiğe kaparak sloganlar eşliğinde yürüdü.
Şehrin farklı bölgelerine ait görüntülerin bazılarında, göstericilerin yolda ateş yakarak rejim karşıtı slogan attığı görüldü.
Elburz eyaletinin Kerec kentinde çekildiği belirtilen görüntülerde, kalabalık grupların yönetim karşıtı sloganlar eşliğinde cadde ve sokaklarda yürümesi yer aldı.
Başkent Tahran’ın Cemalzade Caddesi ve Tahranpars semti gibi yerlerde gösteri düzenleyen gruplar ise “siyasi tutukluların bırakılması” talebinde bulunarak yönetim karşıtı slogan attı.
Tahran’ın Veliasr Meydanı civarında da emniyet güçlerinin aldığı geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti.
Göstericilerden 2’si idam edildi
13 Eylül’da başlayan Jina Amini gösterilerinde iran devletinin hak ihlallerine dair ağır bir bilanço var. Haklarında idam kararı verilen Muhsin Şikari’nin cezası gözaltına alınmasından 75 gün sonra 8 Aralık’ta, Mecidrıza Rahneverdin’in cezası ise gözaltına alınmasından 23 gün sonra 12 Aralık’ta infaz edildi.
Her iki kişinin de avukat seçme hakkından mahrum kalması ve idam kararlarının teamüllerin dışında ivedilikle uygulanması tartışmalara yol açtı.