Suriye hükümeti Kobani’ye ek kuvvet gönderdi, HSD’nin bilgisi var mı?

Suriye Hükümeti Kobani'ye ek kuvvet gönderdi, HSD'nin bilgisi var mı?

Suriye hükümeti, Kobani bölgesindeki askeri mevzilerini ek kuvvetlerle takviye etti. Rojavalı siyasetçiler, HSD’nin onayı olmadan Suriye ordusunun Kobani merkezine girmesinin imkansız olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin Rojava’da yeni bir kara operasyonu tehdidinin gündemde olduğu bir dönemde, Suriye ordusu da olası bir operasyonda hedef gösterilen Kobani, Tel Rıfat ve Minbic bölgelerine takviye yapıyor.

Yerel kaynaklardan edilen bilgilere göre, Kobani bölgesinde, Fırat’ın batısı ile doğusunu birbirine bağlayan köprü ve etrafında Suirye ordusuna ait sekiz noktaya takviye yapıldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, Suriye hükümetinin, Halep’in kuzey kırsalına, Kürt güçlerinin konuşlandığı bölgelere zırhlı araçlar, top bataryaları, personel taşıyıcılarla birlikte yüzlerce personel içeren yeni askeri takviye kuvvetleri gönderdiğini bildirdi.

Söz konusu takviyenin, Halep’in kuzey kırsalında Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türkiye’ye bağlı gruplar tarafından kontrol edilen bölgelerle temas hatlarına yapılması dikkat çekti.

“HSD’nin izni olmadan Kobani’ye giremezler”

Suriye ordusunun bölgeye intikali, Rokava Özerk Yönetim’in Kobani’deki akıbetini de gündeme getiriyor.

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (Yekiti) yöneticilerinden Musa Kino, Suriye askerlerinin Demokratik Suriye Güçleri’nin onayı olmadan Kobani bölgesine giremeyeceğini söyledi. SDG’nin.

Yekiti, aynı zamanda Özerk Yönetim’e bağlı Suriye Demokratik Meclisi’nde yer alan bir parti.

Musa Kino, “Doğrusu Türkiye’nin tehditleri ve Kobani’ye yönelik saldırıları oldu ancak bu Özerk Yönetim’in faaliyetlerini yapmasına engel değil. Herkes işini yapıyor, moraller yüksek” dedi.

Suriye hükümet güçlerinin Minbic ve Ayn İsa ilçelerinde de takviye edildiğini belirten Kino, “Onlar’ın görevi sınır güvenliği, işlerini yapıyorlar. DSG’nin izni olmadan şehre (Kobani) giremezler. Ama umuyoruz DSG ile Suriye hükümeti güçleri Türkiye’nin tehditlerine karşı bir arada durur. ABD ve Rusya’dan da işgalci Türk devletine baskı yapmasını istiyoruz” dedi.

“Suriye rejimi Türkiye’nin saldırısını önleyemez”

Suriye Anayasa Komitesi üyesi Kasım el-Hatib de, Suriye ordusunun olası bir Türkiye operasyonunu engelleyemeyeceğini söyledi.

El-Hatib, “Suriye rejimi, ister Türk ister Siyonist olsun, hiç bir dış saldırısıyı önleyemez. Suriye rejimi için Suriye halkı, Suriye toprakları ve Suriye coğrafyasının bir önemli yok. Rejim için sadece 1-2 kilometekarelik Muhacir Sarayı’nın güvenliği önemli. Buna rağmen Suriye’nin onurlu ve vatansever halkı, Arabı ve Kürt’ü ile tüm bileşenlerinin  birbiriyle barışık yaşamasına, yan yana durmaya ve dış tehditlere, saldırılara karşı durması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bazı kaynaklar, Suriye hükümetinin sınır bölgelerinde güvenliğin sağlanması karşılığında Özerk Yönetim’den idari kurumların denetimini devralmayı şart koştuğunu öne sürüyor.

Diğer Haberler