İran devleti göstericilere inkam cezaları veriyor, 40 kişiye idam cezası verildi, bazıları 18 yaşından küçük

İran devleti göstericilere inkam cezaları veriyor, 40 kişiye idam cezası verildi, bazıları 18 yaşındak küçük

 İran’ın başkenti Tahran’daki rejim karşıtı protestolarda tutuklanan 400 kişiye çeşitli hapis cezaları verildi.

Mizan ajansının haberine göre, Tahran Başsavcısı’nın “isyancı” olarak tabir ettiği 160 göstericiye  5 ila 10 yıl arasında, 80’inin 2 ila 5 yıl arasında, 160’ının ise 2 veya daha az süre hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.

Gösteriler nedeniyle 70 kişiye de para cezası verildi.

10 gün içerisinde 2 gösterici idam edildi

İran on gün içerisinde gösterilere katılan 2 kişiyi idamn etti. Musin Şekari Tahran’da, Mecid Reza Rehneverd ise Meşhed kentinde idam edildi. Bu k

Musin Şekari bir Besic üyesini bıçaklayıp yaralamak ve sokaklara barikat kurmak, Mecid Reza Rehneverd ise  2 Besic’i öldürmek, 4’ünü yaralamakla itham edildi ve “Allaha karşı gelmek suçundan” yargılandılar.

İdamlar artabilir

Kaynaklar 40 kişi hakkında idam kararı verildiğini ve bunlardan bazılarının 18 yaşından küçük olduğunu söyledi. Uluslararası Af Örgütü en az 20 kişinin daha idam edilme riski altında olduğunu açıkladı.

İran hükümeti Muhsin Şekari’nin idamı ardından 12 kişiye daha idam cezası verildiğini açıklamıştı.

Rojhılat’ın Şino kentinde 6 göstericiye idam cezası

Rojhılat’ın Şino kentinde, Jina Emini için yapılan protesto gösterilerine katılan 6 kişiye idam cezası verildi. Ferhad Tahazadeh, Ferzad Tahazadeh, Karwan Şahi Perwane, Hejar Hamidi, Şahram Meruf Mewla ve Rıza Islamdost’un geçen hafta hakim karşısına çıkarıldığı öğrenildi.

İdam cezasına çarptırılan Ferhad Tahazadeh ile Ferzad Tahazadeh’in kardeş oldukları belirtiliyor.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na (HRANA) göre şu ana dek olaylarda aralarında 68 çocuğun da bulunduğu en az 490 eylemci ve 62 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

HRANA ayrıca olaylar nedeniyle 18.200 kişinin gözaltına alındığını ve bunların 3780’inin kimliğinin tespit edilebildiğini duyurdu.

Diğer Haberler