İran’da Jîna Emînî protestolarına katılan bir gösterici daha idam edildi

İran'da Jîna Emînî protestolarına katılan bir gösterici daha idam edildi

İran Adalet Bakanlığı bir gösterici için daha idam edilme kararının uygulanması onayı verdi.

İran Adalet Bakanlığı’nın resmi haber ajansı Mizan’da yayımlanan haberde, Mecîdreza Rehneward isimli göstericinin “İslam Hükümeti’ne karşıtlık” suçlamasından dolayı verilen idam cezasının bugün sabah saatlerinde uygulandığını duyurdu.

İran medyasında paylaşılan haberde, Mecidreza isimli göstericinin 29 Kasım’da “2 güvenlik görevlisini öldürme ve İran’ın Kuzey Doğusu’nda 4 kişiyi yaralama suçlarından 29 Kasım’da idam cezası verildiğini yazdı.

İran’da son gelişen protesto eylemlerinden dolayı idam cezası alan göstericilerden 2’inci göstericinin idamı gerçekleştirildi. Daha önce 8 Aralık’ta Mohsen Şakarî isimli gösterici idam edilmişti.

Uluslararası insan hakları örgütleri son 2 gündür İran İslam rejimine idamların uygulanmaması konusunda baskılar uyguluyorlardı.

İran İnsan Hakları Örgütü son yayımladığı raporda, Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası başlayan gösterilerin ilk gününden bu yana en az 458 kişinin katledildiğini, 18 binden fazla göstericinin de tutuklandığını paylaştı.

En az 21 kişi idam istemiyle yargılanıyor

Uluslararası Af Örgütü, 16 Kasım’da İran’daki idam kararlarına ilişkin rapor yayımladı.

Raporda, gösterilerle ilgili tutuklananlardan en az 21 kişinin idam istemiyle yargılandığı aktarıldı. Örgütün raporunda, idama mahkum edilen 5 kişinin isimlerinin ise Muhammed Kubadlu, Menuçehr Mihmannevaz, Mahan Sedarat Medeni, Muhammed Burugani ve Sehend Nur Muhammedzade olduğu bilgisine yer verildi.

Açıklamada, İran yönetimi, “halk ayaklanmasını vahşice bastırmak için idam cezasını tüyler ürpertici şekilde kullanmakla” suçlandı.

Diğer Haberler