Türkiye’ya bağlı çeteler Efrinli 4 kişiye idam cezası verdi

İnsan Hakları Örgütü: Türkiye’ye bağlı silahlı örgütler Efrînli 4 Kürt vatandaşına idam cezası verdi

Bir grup insan hakları örgütü paylaştıkları haberde, Türkiye Ordusuna bağlı çete guruplarının denetimindeki Ezaz Kenti Askeri Mahkemesi’nin uydurma gerekçelerle Efrîn’li 4 Kürt vatandaşı hakkında idam cezası kararı aldıklarını ve herkesin bu tiyatroya karşı sesini yükseltmelerini talep ettiler.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü bir kaç gün önce paylaştığı raporda, Ezaz Askeri Mahkemesi’nin Aralık ayı başlarında Efrîn’li Kürt vatandaşlar Ednan Şêx Ehmed (56), Ehmed Şêx Ehmed (30), Egîd Mûşo (30) ve Fethî Hesen (37) hakkında idam kararı aldığını paylaştı.

Ezdî kurumları da paylaştıkları açıklamada, her 4 sivil hakkında Suriye Demokratik Güçleri (HSD) adına örgütleme yapma ve Sultan Murat güçlerinden bir üyeyi öldürme gibi uydurma suçlarla cezalandırıldıklarını duyurdu.

Kurumlar açıklamalarında, Sultan Murat Güçleri Üyesi Muhamet El – Mubarek’in Humus Kentinden olduğunu ve 5 Haziran 2020’de Efrîn ile Şera kentleri arasında otomobilindeyken saldırıya uğrayarak öldürüldüğünü ifade ettiler.

Ezdî kurumlarının paylaştığı bilgilere göre, idam cezası verilen her 4 Kürt vatandaşı şu an Murta Hapishanesi olarak bilinen Efrîn Kent Hapishanesi’nde tutuluyor.

İdam cezası kararının verilmesine ilişkin çizilen seneryonun ayrıntılarına değinen Ezdî kurumları, seneryonun ayrıntılarını şu şekilde açıkladılar: “Sultan Murat silahlı grupları Büyük Qurt Qulak Köyü Komutanı Enver Ömer’in ve diğer komutan Erab İdris’in talimatlarıyla bu 4 Kürt vatandaşına yönelik sahte suç seneryoları oluşturdular. Bu şekilde yürüttükleri hırsızlık, gasp, sahtecilik faaliyetlerini gizleyerek sivil halk üzerinde korku oluşturmayı hedefliyorlar.”

15 Ağustos 2021’de Sultan Murat Güçleri’nin Büyük Qurt Qulak Köyü’nde sivil köylülere yönelik büyük bir tutuklama harekatı yaptıklarına dikkat çeken kurumlar, haklarında idam cezası verilen 4 Kürt vatandaşının da bu tutuklama furyasında yakalandıklarını ifade ettiler.

İnsan Hakları İhlallerini Belgeleme Merkezi’de yaptığı açıklamada, tutuklulara adaletli bir mahkeme yapılmadığını, avukat hakları tanınmadığını ve tutukladıkları günden ceza verilen güne kadar aileleri ile görüşmelerine müsade edilmediklerini paylaştı.

Türkiye’ye bağlı silahlı grupların Efrîn Kenti’nde kalan Kürt vatandaşlarını ezme temelinde bir siyaset yürüttüğüne dikkat çeken Ezdî kurumları, buradaki amacın halkı bezdirerek göçertmek, bu şekilde kendi silahlı güçlerine ve ailelerine yer açmak olduğuna dikkat çekti. Bu planın da Türkiye tarafından hazırlandığını, bölgede demografik bir değişiklik yapılmak istendiğini dile getirdiler.

Uluslararası insan hakları kurumlarına çağrıda bulunan Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Türkiye’ye, ona bağlı silahlı gruplara ve Suriye Muhalefeti Geçici Hükümeti’ne uygulanan bu ihallerden dolayı baskı uygulamalarını, sivil insanlara karşı yürütülen bu sahte seneryolara müsade edilmemesini ve burada görevli komutanlar hakkında soruşturma başlatımasını talep etti.

Diğer Haberler