Başbakan Mesrur Barzani, hükümet olarak gelirlerin çeşitlendirilmesine odaklandıklarını vurgulayarak, bu konuda tarımda ilerlemeye ağırlık verdiklerini söyledi. Tarımın ekonominin temeli olduğunu ifade eden Barzani, yerli ve yabancı yatırımcılara da Kürdistan’da yatırım yapmaları çağrısında bulundu.
Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, 12 dakikalık görüntülü mesajda, Kürdistan Bölgesi’nde tarım sektörünün kalkınması ile ekonomik altyapının güçlendirilmesi için adımlar attıklarını söyledi.
Konuşmasının başında çiftçilerin ürünlerini satmak yerine telef ettiklerini gösteren görüntülerden çok etkilendiğini anlatan Barzani, geçmişte Kürdistan Bölgesi’nin sahip olduğu tarım servetinden gerektiği gibi yararlanamadığını belirtti.
Barzani, “Bu nedenle başta tarım sektörüne yatırım yapmak, çiftçilerimizin bu milli serveti ülkenin imar ve inşasına bereket getirecek düzeye ulaştırılması ve Kürdistan Bölgesi’nin gelirlerinin artması gerektiğini vurguladım” diyerek, çiftçilerin ürünlerini sadece yurt içinde değil, yurt dışına da ihraç ederek Kürdistan Bölgesi’ndeki tarımsal üretimi artıracak bir politika benimsemesi gerektiği konusunda çiftçileri ikna etmeye çalıştıklarını dile getirdi.
“Tarım bu topraklarda çıktı”
Geçmişte tarım sektörünün tali plana itilmesine vesile olan sebepleri sıralayan Mesrur Barzani, şu ifadeleri kullandı:
“Tarihe baktığımızda, tarım bu bölgede ortaya çıkmıştır ancak Kürdistan Bölgesi’nin yakın tarihinde birçok faktör, tarımın gelişmesine izin vermemiştir. Daha önce, köylerin yıkılması ve kampların oluşturulması ile Kürdistan halkının tarlalardan uzaklaştırılması, kendi kararlarının sahibi olmaması, sadece işgalci bir hükümete muhtaç olmalarına neden olan merkezi bir siyaset vardı. Bu, tarım sektörüne zarar veren başlıca faktörlerden biriydi.
Daha sonra Kürdistan Bölgesi’nde tarım temelli bir kalkınmayı hızla sağlayacak bir siyaset izlenmedi. Biz kabine olarak şunun farkına vardık ki yüce Allah halkımıza sonsuz bir servet bahşetmiş, bizim de tarımın gelişmesi için ilk başta çiftçilerimize yardım etmemiz ve onlara deste olmamız gerekiyor ki bu sayede tarımı daha da geliştirebilelim. Tarım ürünleri sadece çiftçi için bir gelir kaynağı olmakla kalmasın aynı zamanda Kürdistan genelinde geliri artırması için hükümete de destek olsun.”
“Tarımın gelişmesi diğer sektörlere de fayda sağlar”
Başbakan Barzani, “Politikamız gelirlerin çeşitlendirilmesidir, bunlardan biri de tarımdır. Turizm ve sanayi gibi diğer sektörler de var, bunlara önem verdik ama tarım her ülke için güçlü bir ekonomi inşa etmenin temelidir. Biz bereketli topraklara sahibiz ancak geçmişte bu imkanlardan gerektiği gibi fayda sağlanamadı. Tarım sektörü gelişirse elbette diğer sektörlerin de kalkınmasına fayda sağlar. Örneğin sanayi sektörü; Ancak tarım sektörü gelişirse gelişebilir” dedi.
Tarımın kendisi ile başka birçok iş yarattığına dikkat çeken Barzani, her çiftçinin mahsulünün toplanıp pazara sürülmesine kadar birkaç aşamadan geçtiğini, bunun da endüstriyel sektörün devreye girmesini ve gerekli ekipmanın sağlaması ihtiyacını doğurduğunu söyledi.
Kürdistan Bölgesi’nde tarımı iç ihtiyaçlara cevap verecek düzeye getirip bundan da öte ihraç edilebilecek seviyeye çıkarılmasının önemine vurgu yapan Barzani, “Gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki Kürdistan’da gıda güvenliğini sağlayabiliriz, bu sektörü geliştirirsek her bir milletin, ülkenin ve statünün bekası için çok önemli olan gıda güvenliğimiz üzerinde hiç bir tehdit kalmaz” dedi.
“Kürdistan’ı gıda sepeti haline getirebiliriz”
Başbakan Barzani, “Öte yandan, bu sektörün gelişmesi diğer alanları da etkileyecektir, örneğin; Biz Irak’ta Kürdistan’ı bir gıda sepeti haline getirebiliriz çünkü verimli topraklarımız var. Bundan yararlanabilirsek etkimiz olur. Bu ülke olarak, millet olarak müzakerelerde konumunuzu etkileyebilir. Sadece kendimiz için değil, diğer ülkeler için de gıda güvenliği üreticisi olabiliriz. Kürdistan Bölgesi’nin onların da ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu da müzakere, ihracat ve ithalat konusunu Kürt halkının çıkarına olacak bir düzeye getirecektir” ifadelerini kullandı.
“Her şey neye ihtiyacınız olduğuyla ilgilidir? Evet, petrolümüz, doğal gazımız var ve en çok bu sektörden kazandık ama bir gün bu gelir tükenecek, peki o zaman ne yapacağız?” diye soran Barzani, “Tarım sektörünü ülkeniz için önemli bir gelir kaynağı haline getirme kabiliyetine sahip olduğunuza göre; neden yapmayalım? Bence şimdiye kadar bunu yapmamak bir hataydı. Bu temelin yeniden inşa edilmesi için tarım sektörüne acilen yatırım yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Barzani, bu konuda diğer ülkelerle de görüş alışverişinde bulunduklarını ve isterlerse Kürdistan’ın onların da ihtiyaçlarını karşılayabileceği fikrini görüştüklerini söyledi.
Başlangıç projesi olarak Kürdistan’ın lezzetli narını ihraç etmeyi düşündüklerini anlatan Barzani, gelecekte bal, incir, üzüm ve diğer birçok tarım ürünlerini ihraç edebileceklerini belirtti.
Üretici ve yatırımcılara çağrı
Bunun Kürdistan Bölgesi’ndeki çiftçilere büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Başbakan Barzani, “Dolayısıyla güçlü bir ekonomi inşa etmenin kaynağı tarımdan başlayıp sanayi ve ticarete doğru gelişiyor. Bu çok kısa zamanda Kürdistan’da ekonominin kalkınmasına ve güçlenmesine yol açıyor. Önü açıktır, yerli yatırımcımız varsa tabii ki burası onların ülkesi ve biz hükümet olarak onları destekleyip teşvik edeceğiz. Yabancı yatırımcılarla ortak çalışabilirlerse bunun da önü açık. Doğrudan buraya yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar da varsa, onlar için yol var. Yani bu herkes için bir yol ve hükümet de destekliyor” ifadesini kullandı.
Çiftçileri tarıma daha fazla yatırım yapmaya, yerli üretimi artırmaya çağıran Mesrur Barzani, “Sadece Kürdistan Bölgesi’ne değil, yurt dışına da ihracat yapabilirler, bu onların gelirlerini artıracak, Kürdistan daha güçlü olacak. Tüm yabancı yatırımcıları Kürdistan Bölgesi’nin sağladığı bu fırsatı değerlendirmeye çağırıyorum” diye belirtti.
Başbakan Barzani, konuşmasının sonunda, “Kürdistan’ın başarısının sırrının tarım sektörünün gelişmesi olduğuna inanıyorum. Çiftçilerin artık bu milli servete farklı baktığını görmek beni çok mutlu ediyor. Bu, Kürdistan’ı çok daha yüksek bir seviyeye taşıyabilir. Dolayısıyla bu yoldan Kürdistan’ı ileriye götürebileceğimize ve halkımıza daha iyi bir gelecek temin edebileceğimize inanıyorum” dedi.