Hengaw: Doğu Kürdistan’da 130 çocuk İran rejim güçleri tarafından kaçırıldı

Hengaw İnsan Hakları Örgütü Raporu: Doğu Kürdistan’da 130 çocuk İran rejim güçleri tarafından kaçırıldı

Hengaw İnsan Hakları Örgütü yayımladığı raporunda, Doğu Kürdistan kentlerinde 130 çocuğun İran rejim güçleri tarafından kaçırıldığını duyurdu.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü İstatistik ve Belgeler Merkezi kayıtlarına göre hazırlanan raporda, son 80 gün içinde Doğu Kürdistan’ın farklı kentlerinde 300’den fazla öğrenci İran rejim güçleri tarafından kaçırıldı. Ancak 130 çocuğun kaçırılması olayı Hengaw tarafından kayıt altına alınabildiği bildirildi.

Kayıt altına alınan bilgilere göre, 130 çocuktan 103’ü erkek ve 27’si kız çocuğunun kimlikleri doğrulandı. Bu rakamlar göre; Senê kentindeki 17 vaka ile rejim güçleri tarafından en fazla çocuk kaçırma olayına sahip. Seqiz kentinde 14 vaka ve Ciwanrud’da 15 vaka belgelendi.

Hengaw’ın hukuk ekibinin İran güvenlik kurumları tarafından kaçırılan çocukların durumuna ilişkin paylaştıkları son bilgilere göre, bu çocuklardan bazılarının izleri kaybedildi ve izolasyona tabi tutuldular, bazıları gayri meşru yöntemlerle para karşılığında kefaletle serbest bırakıldı.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün raporunda şu tespitlere yer verdi; göz altına alınan çocuklar serbest bırakıldıktan sonra ruhsal ve psikolojik olarak çöküntü yaşadıklarını, kimseyle konuşmadıklarını, kendilerini korkunç derecede izole ettiklerini ve psikolojik sorunlar yaşadıklarını, mağdur çocuklar ile ailelerin bu konularda görüşmelere kendilerini kapattıklarını bildirdi.

Rapor, çocukların korunma hakları dikkate alınmaksızın ağır sorgulamalara tabi tutuldklarını kaydetti.

İran rejim güçlerinin gözaltı süreçlerinde yetişkinler için uyguladıkları prosedürleri bile çocuklar için kullanmadıkları özellikle tutuklanmalarının ailelerine bildirilmediği, tıbbi muayene ve yasal hizmetlere erişim gibi temel haklarından mahrum bırakıldıkları kaydedildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü raporunda yapılamsı gerekenleri şu şekilde sıraladı; tutukluluk sürelerinin sınırlandırılması, aileye hızlı erişimin sağlanması, fiziksel ve psikolojik baskının yasaklanması ve çocuğun durumuna uygun yasal tedavi ve danışmanlık erişimin sağlanması, koruyucu adalet normlarının örnekleri olmasına rağmen bunların azami düzeyde uygulanmadığına dikkat çekildi.

İran Hükümeti’nin imzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne uygun olarak davranmadığı ve medeni hukukun 9. Maddesi’nin yükümlülükleri yerine getirilmesi istendi. Bu bağlamda İran İslam Cumhuriyeti Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 287. maddesi de benzer bir durum için hüküm içerdiği buna dayanarak, bir tür durumlarda çocuk veya gençlerin ebeveynlerine veya yasal vasilerine teslim edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çocuklar için uygulanması gereken prosedürlerin soruşturma aşaması ile sınırlı kalmayıp, mahkeme aşamasında çocuklar ve gençler için sunulan hakları da kapsayacak şekilde genişletilmesi istendi.

Raporda ilgili bölümde bu konuda yapılan araştırmalara göre, yaşı reşit olmayan bazı çocuk davalarının Devrim Mahkemesi’nin şubelerine sevk edildiğinin tespit edildiği belirtildi.

İran yasalarına göre, Devrim Mahkemesi’nin yargı yetkisi uyarınca çocuklar, Çocuk Mahkemesi’nde sağlanan tüm imkanlarla birlikte Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarıdır. Bununla birlikte, davaların çoğunda, konu, adil bir yargılamanın asgari normlarını karşılamayan olağanüstü bir mahkeme olan Devrim Mahkemesi’ne adaletsiz bir şekilde havale edildiği bildirildi.

Hengaw hukuk ekibi konuyla ilgili süreci takib ederken, güvenlik güçlerinin çocuklara yönelik acımasız davranışları hakkında derin endişelerini raporda dile getiriyor.

130 çocuğun kimliği doğrulanmış olmasına rağmen, çocukların mahremiyetinin korunması kaygısı nedeniyle isimlerini açıklamadan sadece bu konuda istatistik bilgileri şu şekilde paylaştı.

Gözaltına alınan çocukların kentlere göre dağılımı şu şekilde:

Kürdistan Eyaleti (Sinê): 13’ü kız ve 51’i erkek olmak üzere 64 vaka tespit edildi

Sinê: 17 vaka, Seqiz: 14 vaka, Sarvabad: 11 vaka, Dehgolan: 10 vaka, Mariwan: 4 vaka, Bijar: 3 vaka, Kamiyaran: 3 vaka, Qorveh: 1 vaka, Baneh: 1 vaka.

Batı Azarbaycan Eyaleti (Urmiye): 2’si kız ve 28’i erkek olmak üzere 30 vaka

Piranşehr: 7 vaka, Mahabad: 6 vaka, Serdeşt: 5 vaka, Şino: 4 vaka, Naqadeh: 3 vaka, Bukan: 3 vaka, Urmia: 1 vaka, Şahin Dej: 1 vaka.

Kermanşah Eyaleti (Kermanşan): 8’i kız ve 16’sı erkek olmak üzere 24 vaka

Cawanrud’da 15, Paveh’te 5 vaka, Ravansar’da 1 vaka, Kasr-ı Şirin’de 1 vaka, Sonqor’da 1 vaka ve İslamabad-e Gharb’da 1 vaka.

İlam Vilayeti: 4’ü kız ve 8’i erkek olmak üzere 12 vaka.

Abdanan: 6 vaka, İlam: 4 vaka, Darah Şahr: 1 vaka, Dehgolan: 1 vaka.

Kaynak: BasNews Türkçe

Diğer Haberler