Suriye’nin Süveyda kentinde Esad Rejimi protesto edildi, çatışma çıktı

Suriye'nin Süveyda kentinde Esad Rejimi protesto edildi, çatışma çıktı

Suriye’nin güneyindeki Süveyde’de kötüleşen ekonomik durumu protesto eden göstericiler bugün valilik binasını bastı ve bazı yerleri ateşe verdi. Bu esnada güvenlik güçleri ile silahlı çatışma çıktı.

Reuters’a konuşan görgü tanıkları, olayın öncesinde Dürzilerin çoğunlukta olduğu şehrin merkezinde bulunan binanın çevresinde 200’den fazla kişinin toplanıp Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in devrilmesi çağrısında bulunan sloganlar attığını söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), protestolarda güvenlik güçlerinin kurşunlarıyla bir kişinin öldüğünü, yedi kişinin de yaralandığını bildirdi.

Suriye resmi medyası protestocuları ‘adaletten kaçanlar’ olarak nitelendirdi ve baskında ‘dosyaları ve resmi belgeleri yaktıklarını’ bildirdi.

Görgü tanıkları, Suriye güvenlik güçlerinin protestocuları dağıtmak için ateş açması sonucu 30 kişinin yaralandığını bildirdi.

DPA’ya konuşan protestocu Macid Şufi, “Süveyde’nin yüzlerce sakini, yaşam koşullarını protesto etmek ve rejimin düşmesini talep etmek için şehir merkezi ve valilik binası önünde toplandı” dedi.

Şufi, protestocuların binaya baskın düzenlediğini, binanın girişi ve ofislerde bulunan Esed fotoğraflarını kaldırıp, yaktığını dile getirdi.

Ayrıca güvenlik güçlerine ait bir arabanın da yakıldığını söyledi.

Bir başka protestocu ise, “Güvenlik güçleri, protestocuların valilik binasına baskın yapıp bir aracı ateşe vermesi üzerine müdahale etti ve onları valilik binasından çıkarmak için çalıştı” dedi.

Bölge sakinlerine göre, protestolar ve çatışmalar genişledikten sonra şehirde hareket durdu ve çoğu işyeri kapandı.

Geçtiğimiz aylarda Süveyde şehrinde, aşiretler tarafından bölgede kamu hizmetleri ve yaşam koşullarının kötüleşmesini protesto eden bazı protestolara tanık olundu.

Kaynak: (Şarkul Avsat)

Diğer Haberler