Kürt aydın, politikacı ve dilbilimci Hamit Kılınçaslan (Hemîdê Smaîlaxa), vefatının ikinci yıl dönümünde Kızıltepe’nin Dêrika Smaîlaxa köyünde anıldı.
Kılınçaslan, 27 Kasım 2020’de Ankara’da koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.
Anma programı, Kılınçaslan’ın vefatından bir buçuk yıl sonra İşveç’te kurulan Hemîdê Smaîlaxa Vakfı tarafından organize edildi.
Hamit Kılınçaslan’ın oğlu Cenk Kılınçaslan, “İmkanlar el verdiği sürece Hemîdê Smaîlaxa’yı kendi toprağında anacağız. Başlıca amacımız da Kürt dilini, dünyaya azınlık dili olarak kabul ettirmek” diye konuştu
Yazar ve Politikacı Fuat Önen de “Hemîd Axa, bazıları için halkın göz bebeği, bazıları için ağa, bazıları için de iyi bir babadır. Bizim içinse Kürdistan’ın çocuğu, politikacıdır. Aynı zamanda özgürlükçü bir politika yürütmüştür” şeklinde konuştu.
Hamit Kılınçaslan kimdir?
1948 yılında Kızıltepe’nin Smaîlaxa köyünde dünyaya gelen Kılınçaslan, ilk, orta ve lise öğrenimini Kızıltepe’de tamamladı. 60’lı yılların sonunda okuduğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden siyasi nedenlerden dolayı atıldı. 1969’da daha aktif bir şekilde Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye (KDPT) içerisinde siyaset yapmaya başladı.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Rojava’ya geçmek zorunda kaldı. 1983 yılında da İsveç’e yerleşti.
6 çocuk babası olan Hamit Kılınçaslan, PDK Bakur sözcüsü olarak görev yapıyordu.
DDKO’nun kurucu üyeleri arasında yer alan Kılınçaslan, aynı zamanda 30 yıldır Kürtçe alanında çalışmalar yürüten Kurmanci Çalıştay Grubu üyesiydi.