Irak Hükümetinin güvenlik konusunda aldığı karar Şengal halkını endişelendiriyor

Irak Hükümetinin güvenlik konusunda aldığı karar Şengal halkını endişelendiriyor

Şengal halkının Irak Hükümeti tarafından güvenlik konusundaki attığı geri adımdan dolayı endişeli olduğu belirtilerek, Irak Hükümeti’nin daha önceleri Musul’da IŞİD şüphelisi kişiler hakkında ince ayrıtılarına kadar güvenlik taraması yaptığı ama artık bunu yapmadığı belirtiliyor.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Aktivist Xeyrî Zîban şunları söyledi: “Irak Hükümeti önceleri IŞİD terörünün bitirilmesi için hakkında şüphe olan ve Şengal katliamında parmağı olanlar hakkında en ince ayrıntısına kadar güvenlik soruşturması uyguluyordu ama bu uygulama artık kalmadı. Son alınan karar ile bu uygulama ortadan kalktı. Alınan karar sonrasında artık isteyen istediği şekilde Şengal’e dönebilecek ve hakkında hiçbir soruşturma yapılmayacak. Bu durum Şengal halkını çok rahatsız etmiş durumda. Çünkü 2014 Şengal katliamında yer alanlar artık ellerini kollarını sallayarak rahat bir şekilde Şengal’e dönebilecekler.”

Xeyrî Zîban açıklamalarına şöyle devam etti: “Irak Hükümeti’nin bu kararı hem Ezdiler’de hem de Hristiyan halkta büyük bir endişe yarattı. Çünkü Şengal halkı artık şu şekilde anlıyor; Irak Hükümeti Ezdiler’e Şengal sizin yurdunuz değil demek istiyor. Çünkü şayet IŞİD’li aileler tekrar Şengal’e dönerlerse, geçmişte yaşanan katliam benzeri durumlar tekrarlanacaktır. Bu nedenle Irak Hükümeti’nin ayrıntılı güvenlik soruşturması uygulamasına devam etmesi şart. Özellikle Şengal katliamında parmakları olanların mutlaka cezalandırılması gerekiyor.”

Aktvisit Xeyrî Zîban açıklamasının devamında şunları dile getirdi: “Ayrıntılı güvenlik soruşturmasının kaldırılması büyük bir tehlike arz ediyor. Çünkü çıkartılan genel aftan yararlanıldığı zaman 2014’te Şengal halkına insanlık dramı yaşatanlar çok rahat bir şekilde Şengal’e geri dönecekler.”

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Şengal Yetkililerinden Silêman Hesen’de şu hususlara dikkat çekti: “Şengal’de yaşayan bütün bileşen halklar bu karardan rahatsızlar. Çünkü ayrıntılı güvenlik soruşturması olmadığı taktirde IŞİD rahat bir şekilde tekrar Şengal’e geri dönüp, yerleşecek. Zaten Şengal’deki istikrarsızlıktan dolayı halen kamplarda, çadırlarda yaşamak zorunda bırakılan Şengalliler’in artık yeniden Şengal’e dönmeleri bu karar sonrasında neredeyse imkansız bir hal alacak.”

Diğer Haberler