Uluslararası Af Örgütü: İran idam cezasını protestoculara gözdağı vermek için kullanıyor

Uluslararası Af Örgütü: İran idam cezasını protestoculara gözdağı vermek için kullanıyor

Uluslararası Af Örgütü, İran devletinin protestoculara gözdağı vermek için idam cezasını bir tehdit gibi kullandığını belirtti.

İran devleti gösterilerde tutuklanan pek çok kişiye idam cezası istedi. Bunlardan bazıları mahkemede jet hızı ile onaylandı. En son 15 Kasım günü Tahran Devrim Mahkemesi’nin, 1 göstericiye daha “korku ve infiale sebep olacak şekilde ateşsiz silah kullanmak suretiyle devlete savaş açmak” suçundan idam cezası verdi. İran devleti Kürt rapçi Saman Yasin’e de idam cezası isten isimlerden biri. Saman Yasin’in yargılandığı duruşma İran devlet TV’lerinde canlı olarak yayınlanmıştı.

İran devleti pek çok göstericiye absüt cezalar istemişti. “Çöp kutusunu yaktığı” iddia edilen Sehend Nur Muhammedzade’ye idam cezası istenmesi de bunlardan biriydi.

Ayrıca bazı mahkemelerin halka açık yapılması istenmişti.

Af Örgütü: Göz dağı verilmek isteniyor

Uluslararası Af Örgütü İran devletinin göstericilere verdiği idam cezasına dönük bir açıklama yayınladı.Af örgütü yaptığı açıklamada “İran’da protestoların artmasıyla birlikte yetkililerin idam cezasını da artırması  ortaya koyuyor ki bu cezanın protestocuları susturmak için kullanıldığının açık bir belgesidir” dendi.

Af örgüt ayrıca İran’dan protesto şüphesiyle çok sayıda aktivist ve göstericiye verilen idam cezalarını derhal iptal etmesini istedi.

Diğer Haberler