İran istihbaratı İtlaat tarafından kaçırılan gazetesi Mesud Kurdpur’dan iki aya yakındır haber alınamıyor

İran istihbaratı İtlaat tarafından kaçırılan gazetesi Mesud Kurdpur'dan iki aya yakın haber alınamıyor urmuye, itlaat, iran, Jina Amini,

İran’da gözaltına alınan Kürt gazeteci Mesud Kurdpur’dan 50 günü aşkındır haber alınamıyor. Bu gün medyaya düşen bilgilere göre bir yakını Mesud Kurdpur açlık grevine başladığını söyledi. Fakat şu ana değin avukatları ve ailesi Kurdpur’un durumana ilişkin net bir bilgiye ulaşa bilmiş değiller. Kurdpur İran istihbaratı itlaat’a ait özel güvenlikli ve ulaşılamaz cezaevlerinde tutuluyor. burdadaki tutukluların dosyaları resmiyete intikal etmiyor.

Kurdpur gazetecilik ve insan hakları çalışmaları nedeniyle şu ana kadar birkaç kez tutuklandı. Kurdpur Mukriyan Haber Ajansı’nın başyazarıydı.  Rojhılat’taki insan hakları ihlallerine ilişkin haber ve raporları yayınlıyor. Mesud Kurdpur da Jina Emini’nin ölümünün ardından başlayan gösterilerden 3 gün sonra, Doğu Kürdistan’ın (Rojhilat) Bokan kentinde 20 Eylül’de gözaltında alındı.

Kurdpur ailesinin avukatı, Mesud’la ilgili hiçbir bilgi olmadığını ve kendisiyle görüştürülmediklerini söyledi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün paylaştığı bilgilere göre ailesi en son, Mesud Kurdpur’un Urmiye Cezaevi’nde tutulduğu bilgisine ulaşmış ancak defalarca yapılan görüşme taleplerine olumlu yanıt verilmemiş.

Hengaw, Mesud Kurdpur’un “ulusal güvenliği bozmak”la suçlandığını bildirdi. Tahran’da “başörtüsünü düzgün takmadığı” gerekçesiyle “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alınan Kürt kadın Jina (Mahsa) Emini, gördüğü muamele sonucu yaşamını yitirmişti. Jina Emini’nin toprağa verilmesinin ardından 17 Eylül’de Doğu Kürdistan ve İran’ın birçok kentinde gösteriler başladı.

Halen devam eden gösterilerde 300 dolayında kişinin hayatını kaybettiği yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Öte yandan insan hakları örgütleri, 15 bine yakın kişinin de gözaltına alındığını aktarıyor.

Diğer Haberler