Rojava’da Kürdistan adından sonra Kürtçe de resmi kullanımdan kalkıyor mu? Gaziler Konferansı neden Arapça yapıldı?

Rojava’da Kürdistan adından sonra Kürtçe de resmi kullanımdan kalkıyor mu? Gaziler Konferansı neden Arapça yapıldı?

Rojava Kürdistanı’nında ki girift gelişmeler sürekli dikkat çekiyor. Rojava sürecinin başında tüm Kürtler “Kürdistan Ortadoğu da daha görünür olacak” beklentisi içindeydi. Fakat gelişmeler tam tersi oldu Rojava önce ismindeki Rojava ve Kürdistan ifadesini kaldırıp “Kuzey Suriye” ifadesini kullandı. Kürdistan adı ve kavramı gittikçe küçültüldü. Şimdi ise Kürtçe diline benzer uygulama yapılıyor.

Rojava gazileri Kürtçe bilmiyor mu?
Rojava’daki savaş boyunca yaralanan tüm gazilerin sorunlarının ele alınması amacı kurulan bir örgüt var. Örgütün adı: “Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu”. Bu kurum 30-31 Eylül tarihleri arasında 2’inci konferansını gerçekleştirdi. Konferansın dikkat çeken noktası ise dilinin Arapça olması idi. PKK’nin Rojava’ya ilişkin yayın yapan medyasında konferansın videoları verildi ve konferansın açılış, kapanış vb önemi bölümlerinin Arapça yapıldığı görüldü. Videoyu izleyen herkes doğal olarak soruyor: “Rojavalı gaziler Kürtçe bilmiyor mu?”

Rojava’daki savaşta Kürtlerin cephesinde yaralanan ve destek vermek için katılan arapların onda bir gibi küçük bir rakam. Savaşın en ön cephesinde savaşanlar ise Kürtlerin oğulları ve kızları oldu. Sadece Rojavalılar değil Kuzeyli, Rojhilatlı ve Güneyli Kürtler burada savaştı. Yani Rojava diğer parçaların desteği ile savaştı. Şimdi ise bu savaşın yaralılarının konferansı bile Arapça yapıldı.
Abdullah Öcalan’ın resmi var Kürtçe yok

Rojava’daki yetkililer Kürtlere neden Kürt ve Kürdistan isminin ve sembollerinin kullanılmadığını şöyle açıklıyor: “Rojava büyük bir tehdit altında, Kürdistan adını kullanırsak hedef olur. Onu korumak için Kuzey Suriye diyoruz bu durum geçicidir”. Oysa ki eğer Rojava korunmak için Kürdistan sembolleri kullanılmıyorsa o zaman “neden Abdullah Öcalan’ın resmi her yerde kullanılıyor? Bu Rojava’yı daha çok hedef haline getirmiyor mu? Elbette ki getiriyor.
Bu nedenle Rojava yönetiminin bu söyleminin sadece halkı oyalamak için söylenmiş bir söz olduğunu belirte biliriz.

PKK, Rojava’yı Kürdistanilikten uzaklaştırdı
Suriye’de ki rejim karşıtı söylemlerin başladığı ilk zamanlardan beri PKK’nin Suriye ve Rojava’ya dönük bir siyaseti var. Özünde gerçek şudur PKK, Rojava’ya Suriye devletinin izni ile girdi ve kontrol etti. Buna da ön ayak olan güç İran’dı. Ve bu güçlerin PKK’ye burayı verirken ki bir şartı vardı “Rojava büyük bir Kürdistan hayalini beslemeyecek, güney ile arasına mesafe koyacak, Kürdistani bir renkte olmayacak” PKK bu şartları kabul etti.

Bu nedenle Rojava’da bugün Kürdistani sembollere yer verilmiyor. Rojava için Kürtler öldü, Kürtler meydana çıktı, Kürtler bedel ödedi ama Rojava’nın adı Kuzey Suriye oldu.  HDP’li vekil Ahmet Yıldırım bir basın toplantısında “Rojava” diyen medya çalışanları azarlıyor ve artık oraya “Kuzey Suriye” deyin diyordu.

PKK’nin bu siyaseti PKK’nin varlıksal varoluşu ile ilgilidir. PKK’nin Kuzey’de Türkiyeci, Rojava’da Suriyeci, Güney’de Irakçı, Rojhilat’ta irancı siyaseti Kürtlere sadece kaybettiren bir siyasettir.

Gazilerin trajedisi

Kürdistan için canını vermiş insanların Kuzey Suriye şehitleri olması, vücudundan parça kopmuş insanların Kuzey Suriye gazisi olarak anılması bir trajedidir. O salonda oturan gazilerin bu konuda ses çıkarmamış olmaları olayı normalleştirmez tam tersine trajediyi daha da ağırlaştırır. Kürt gençleri ne Suriye nede Türkiye’nin demokrasisi için ölmemelidir.

Aşağıda ilgili konferansın videosunu bulacaksınız:

Diğer Haberler