Belucistan’da katledilen 100 kişinin 40’ıncı gün anmasında yapılan greve Rojhilat’tan destek verildi

Belucistan'da katledilen 100 kişinin 40'ıncı gün anmasında yapılan greve Rojhilat'tan destek verildi

 Elli günü aşkın süredir devam eden Jina Emini protestolarına destek amacıyla başta Sine, Saqiz, Bane, Kirmaşan ve Meriwan olmak üzere bu sabah Rojhılat ve Sistan-Beluçistan’da dükkan ve iş yerleri açılmadı.  Doğu Kürdistan Partileri Dayanışma Merkezi ve PAK tarafından Rojhilat Kürtlerine Belucistan’daki 40’ıncı gün matemine destek çağırısı yapıldı. Halk çağrıya uydu.

Yerel kaynaklar, Sine’ye çok fazla güvenlik görevlisini yığıldığını ve kentten yer yer dumanların yükseldiğini aktarıyor. Kentten gelen videolarda tüm dükkan ve iş yerlerinin kapalı olduğu görülüyor.

Aynı şekilde Sistan-Beluçistan eyaletinin birçok kentinde de grev yapılıyor. Bu vilayetin Zahidan, Khaş, Rasek ve daha birçok kentinde de esnaf kepenk indirdi.

Son günlerde sosyal ağlarda dolaşan bilgilere göre, Beluçilere destek ve Zahidan’da yaşamını yitiren yaklaşık 100 kişinin kırkıncı günü için, bugün Rojhilat ve İran’da grev yapılması kararı alındı.

Rojhilat ve İran’ın genelinde gün ortasında Zahidan’daki “Kanlı Cuma”da öldürülenlerin, kırkıncı günlerinin anısına genel grev başladı. Grev kapsamında kepenkler indirildi.

Zahidan’da, 30 Ekim 2022 tarihinde cuma namazı çıkışında başlayan protestolara İran güvenlik güçleri müdahale etti.

Beluci Aktivistler Kampanyası verilerine göre, enmiyet güçleri 98 kişiyi gerçek mermilerle doğrudan ateş  öldürdü.

Gözaltı ve öldürme devam ediyor

İnsan Hakları Örgütü Hengaw, Tahran’da evinde darp edilerek gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Nesrin Kadiri’nin cenazesinde ailesinin mesajını okuyan kardeşi Ako Kadiri’nin gözaltına alındığını duyurdu.

İran güçlerinin gösteriler sırasında yaraladığı Fayeq Mam Kadiri, 25 gün komadan kaldıktan sonra yaşamını yitirdi.

Destekler artıyor

Plaj Futbolu takımından sonra İran Milli Sutopu Takımı oyuncuları da milli marşı okumadı.

Nilüfer Merdani, Türkiye’deki paten yarışmasına başörtüsü takmadan katıldı.

Göstericiler, “sarıklı”ların sarıklarını düşürmeye başladı. Videolar viral olmuş durumda.

Tehditlerin dozu artıyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, 26 Ekim’de protestoculara “Bugün gösterilerin son günü artık sokağa çıkmayın” tehdidinde bulunmuştu.

Şimdi ise İran Hükümet Sözcüsü, “Hükümet toplananlara ateş edip vurulmalarına izin verseydi gösterileri sonlandırmak işten bile olmazdı” dedi

Diğer Haberler