Jina Amini’nin 40’ıncı matem gününden bu yana 16 kişi katledildi

Jina Amini’nin 40’ıncı matem gününden bu yana 16 kişi katledildi Mahabad, Sine, Bane,

Doğu Kürdistan’da geçtiğimiz hafta 16 kişi İran Güvenlik Güçleri tarafından katledildi. Bu sadece  Jina Emini’nin 40’ıncı matem günü sonrası katledilenlerin sayısı.

İnsan Hakları Örgütü Hengaw  İran devletinin geçtiğimiz haftaki uygulamalarına dönük bir istatistik yayınladı. Buna göre geçtiğimiz hafta Doğu Kürdistan şehirlerinde en az 16 kişinin öldürüldüğünü ve bunların yüzde 88’i yakın mesafeden direk hedef alınarak öldürüldü.

Hengaw’ın açıklamasında Mahabad’da altı, Sine’de beş, Bana’da üç ve Kasri Şirin ve Piranşahr’da ise birer kişinin katledildiğini açıkladı.

Hayatını kaybedenlerden üçü kadın üçü ise 18 yaş altındaki çocuklar. Ayrıca 16 kişinin dışında da Güney Kürdistan’dan sınırı geçmek isteyen bir kişi de yine Devrim Muhafızları tarafından katledildi.

Hengaw’ın açıklamasında ölümlerin yüzde 88’i İran hükümet güçlerinin doğrudan ateşi sonucu meydana geldi. Öldürülenlerden 16 yaşındaki bir kız çocuğunun kafasına copla vuruldu. Ayrıca hayatını kaybedenlerden birinin başına göz yaşartıcı bomba değdiği için beyin kanaması geçirdi.

Doğu Kürdistan’ın Saqiz kendinden Tahran’a giden Jina Amini adlı Kürt kızının İran devlet güçlerince katledilmesinden sonra başlayan olaylar iki aya yakındır devam ediyor. Gösterilerde onlarca kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişi yaralandı. Ayrıca sadece Tahran’da binden fazla tutuklu var.

Diğer Haberler