Kürt halkının yiğit evladı Sait Çürükkaya’nın (Doktor Süleyman) şehadetinin üzerinden 6 yıl geçti

Kürt halkının yiğit evladı Sait Çürükkaya’nın (Doktor Süleyman) şehadetinin üzerinden 6 yıl geçti

Aslen Bingöllü olan Doktor Süleyman, IŞİD’le savaşta gönüllü olarak yer almak için Almanya’dan Güney Kürdistan’a gelmişti.

 1968 yılında Bingöl’ün Yeniköy (Çilkaniye) köyünde dünyaya gelen Çürükkaya, 90’lı yıllarda iki kardeşiyle birlikte PKK’ye katılan Said Çürükkaya 2000 yılında Öcalan’ın İmralı’daki teslimiyetini kabul etmeyerek PKK’den ayrıldı. PKK’de uzun yıllar komutanlık yapmış Kuzey Kürdistan’ın pek çok yerini gezmişti.

Doktor Süleyman olarak tanınan Said Çürükkaya zekâsı, gözüpekliği ile Kürt halkının çok sevdiği bir komutandı. Yüzlerce gerillayı eğitmiş ve düşman karakollarını yok etmişti.

PKK’den ayrıldıktan sonra da Kürdistan davasından kopmadı. IŞİD’le savaşta gönüllü olarak yer almak için Almanya’dan Güney Kürdistan’a gelmişti.

Doktor Süleyman, IŞİD’le savaşta farklı bölgelerde birçok peşmergeyi ölümden kurtardı. Yine birçok eğitim devresiyle peşmergeleri eğitti.

26 Ekim 2016’da Musul’un Başika bölgesi yakınlarında bulunan Büyük Tishirab köyünde mayın patlaması sonucu Doğu Kürdistanlı bir peşmerge şehit düştü, Doktor Süleyman ise ağır yaralandı ve 30 Ekim’de Almanya’da tedavi gördüğü hastanede şehitler kervanına katıldı.

 Daha sonra cenazesi Güney Kürdistan’a getirildi. Burada yapılan resmî törenle Halil Ibrahim sınır kapısından cenazesi doğduğu köye götürüldü.

Dağların Kilidini Kaybettik

Abisi ve yol arkadaşı Selim Çürükkaya Agirî Özel Birlikleri Peşmerge Komutanı Dr. Sait Çürükkaya’nın hayatını anlatan “Dağların Kilidini Kaybettik” romanını yazdı. Roman Doz Yayınevi tarafından yayınlandı.

Kürtlerin yakın tarihinde önemli ulusal görevler üstlenmiş ve Kürt kamuoyu tarafından yaptığı hizmetleri bilinen Agirî Özel Birlikleri Peşmerge Komutanı Dr. Sait Çürükkaya’nın (Dr. Süleyman) ağabeyi tarafından yazılan “Dağların Kilidini Kaybettik” adlı roman, 23 Ekim’de okuyucularla buluştu.

Yazar Selim Çürükkaya tarafından yazılan roman, üç kuşak aile geçmişinin anlatımıyla yörenin kendine has tarihi ve kültürel yapılanması, sosyo-politik öğelerin tarihselliği, kahramanların zaman ve mekan birlikteliği içerisinde Kürdistan’ın yakın çağ tarihinin, roman tadında bir özetini, ana hikaye etrafında öyküler zincirinde okuyucularına sunuyor.

Diğer Haberler