PKK’nin Amediye ve Akre’deki halka karşı uygulamalarının iki aylık bilançosu

PKK’nin Amediye ve Akre’deki halka karşı uygulamalarının iki aylık bilançosu Amediye, Akre, Çemanke Nehele, Dinarte, PKK Gerilla, ağaç kesimi

PKK’nin Güney Kürdistan halkına özellikle de Behdinan halkının hayatını engelleyen pratiklerinin ardı arkası kesilmiyor. Akre ve Amediye halkı boşaltılan köyler, yanan bahçeler, kesilen elektrikler ve psikolojik şiddetin yanı sıra pek çok uygulamaya maruz kalıyor. Geçtiğimiz iki ay içinde de PKK Akre ve Amediye halkının hayatını zorlaştıran birçok olaya imza attı.

DarkaMazi kaynakları PKK’nin Ağustos ve Eylül ayında Akre ve Amediye’de ki bazı suçlarının bilançosunu çıkardı. Elbette bunlar sadece sitemizin ulaşabildiği suçlar. Pek çok kişi tehdit edildiği için maruz kaldığı uygulamaları anlatmıyor bile.

2022 yılı Ağustos ayında kaydedilen suçlar şunlar: 

1-  8 Ağustos günü PKK’ye bağlı birlikler  Çemanke nahiyesine bağlı Hizanka köyünde bir otomobili durdurdu. Heci Mişir Salih Zebari isimli yurttaşın arabasındaki odunlara el koydu.

2- PKK güçleri 8 Ağustos günü Çemanke nahiyesine bağlı Belmende köyü yakınlarında yola pusu atıyorlar. Yurttaşların araçlarındaki odunlara ve telefonlarına el konuyor. Telefonların hepsini control ettikten ve kırdıktan sonra halka geri veriyorlar. Odunlara ise el konuyor.

3- Ağustos ayında Dinarte nahiyesine bağlı Şehê köyünde PKK’nin Kawa adlı bir komutanı halkın iki koyununu çalıyor. Halkın karşı koymasına rağmen Kawa adlı PKK’li eğer bu olayı başka yerde anlatırlarsa onları ağaçlara bağlayıp öldürmekle tehdit ediyor.

Koyunu çalınan yurtaşların isimleri ise şöyle:

Yasir Hesen Zêbarî koyunlarına, 26/8/2022 tarihinde el konmuş. Zeyd Rizgar Zêbarî’nin ise koyunlarına 28/6/2022 tarihinde el konmuş.

Eylül ayında kaydedilen suçlar ise şunlar:

1- 22 Eylül tarihin8de PKK Dinarte nahiyesine bağlı Kurtka köyünde Mizra Mistefa Zebari isimli peşmergelinin aracına el koyuyor. Araçtaki odunlara de el konuyor.  Aracın sahibini daha sonra göreceğini belirtiyor. Şu ana değin araç sahibine gelmiş değil.

2- PKK uygulamalarından Hristiyanlarda nasibini alıyor. Çemanke nahiyesine bağlı Nehle vadisindeki tahin yapan değirmenleri de tehdit etti. PKK güçleri 10 yükten fazla odun geçiremeyeceklerini belirtti.

3- PKK güçleri Çemanke’ye bağlı Duryana köyünün çevresine gizli kamera yerleştirerek köylülerin hareketlerini takip etmeye çalışıyor.

Yukarda saydığımız olaylardaki yakacak odunlar izin dahilinde kesilen kuru ağaçlardan oluşuyor. Veya köylülerin kendi bahçelerindeki meyve ağaçlarının kuruyan dalları. Çünkü Peşmerge güçlerinin çevre koruma birimleri zaten köy yollarında gerekli takibi yapıyor. PKK burada köylülerin odunlarına el koyarak bir yandan kendi ihtiyacını karşılıyor, öte yandan ise korku yaymaya çalışıyor.

Ayrıca PKK alanda ki hayvan yetiştiricilerinden zorla vergi adı altında haraç topluyor. Köylülerin bahçelerini kazarak kendine yer yapıyor. Tarım ürünlerine el koyuyor. Bu durumu ret eden köylülerin evleri yakılıyor, bahçeleri ise ateşe veriliyor.

Diğer Haberler