Bugün Sihela direnişinin 5’inci yıl dönümü

Bugün Sihela direnişinin 5’inci yıl dönümü

Bugün Peşmerge’nin Kürt ve Kürdistan düşmanlarına kahramanca cevap verdiği Sihêla Destanının beşinci yıldönümü.

16 Ekim 2017 tarihinde Kerkük ve diğer Kürdistani bölgeleri işgal eden Haşdi Şabi milisleri, Irak ordusu, Hizbullah ve İranlı güçlerin, koalisyonun IŞİD’e kaşı savaşta kullanılmak üzere verdiği tanklarla 26 Ekim günü   Pêşxabur’a doğru ilerlemek istedi. Iraklı güçler, Erbil’i ve Pêşxabur Sınır Kapısı’nı ele geçirerek Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne son vermeyi amaçlıyorlardı.

İlk direnişler Pirde cephesinde yaşandı. Pirde cephesinde konumlanan Kürdistan Peşmergeleri Haşdi Şabi milislerine büyük kapılar verdirdi. Daha sonra ise Iraklı güçler Sihela, Peşxabur ve Mahmudiye cephesinde saldırdı.

Peşmerge Güçleri’nin Sihêla sınırında karşıladığı Haşdi Şabi, Irak ordusu ve müttefiklerine karşı gösterdiği direniş sayesinde geri çekilmek zorunda kaldılar. Çok sayıda Irak askeri ve Şii milis öldürüldü, zırhlı araçlar imha edildi. Peşmerge güçlerinin mevzilerini yaklaşılmasına izin verilmedi. Çatışmalar 900 metre mesafeden sürdü. Onlarca ırak askeri cenazesi Peşmerge’nin sınırında kaldı. Peşmerge iki gün sonra Iraklıların cenazelerini almasına izin verdi.

Bu çatışmalara damgasını vuran slogan ise “boyun eğmeyeceğiz” sloganı oldu. Peşmerge güçleri komutanlarından Bedel Bendi’nin TV’nin canlı yayınında Irak mermilerinin bulunduğu yerin üzerinden geçmesi karşısında “Eğilmeyin, boyun eğmeyin” deyişi Sihela, Mahmudiye ve Peşxabur hattında ciddi çatışmalar yaşanmıştı. Buradaki savaş Irak ordusunun sömürgeci güçlerin ve Kürt işbirlikçilerinin ortaklığı ile Kürdistan’ın statüsünü ortadan kaldırma savaşını engelledi.

Bu çatışmada bir grup Peşmerge şehit düştü ve yaralandı.

Diğer Haberler