Efrin’deki HTŞ ve SMO’nun “zeytin vergisi” zulmü

Efrin'deki HTŞ ve SMO'nun "zeytin zulmü"

Heyet Tehrir El – Şam (HTŞ) ile ortakları Sultan Süleyman Şah ve Hemzat Grupları Efrîn’de çiftçilerden zekat adı altında zeytinyağı vergisi alıyorlar. Efrîn’i işgali altında bulunduran Türkiye’ye bağlı silahlı grupların kentte halen zeytin ağaçlarının ekinlerini çalma yaklaşımları da devam ediyor.

Yaklaşık 2 haftadır Efrîn’e giren HTŞ, kentte zekat adı altında halktan zorla zeytinyağı vergisi alıyor. Efrîn halkı da bu konuyla ilgili Suriye Muhalefet Ordusu (SMO) ile HTŞ arasında hiç bir fark bulunmadığını, insanlık dışı uygulamalar, zeytin ağaçlarının kesilmesi, hırsızlık, talan vb. Konularda aynı davrandıklarını belirtiyorlar.

Kentteki yerel kaynakların aktardıklarına göre, HTŞ ortaklarıyla birlikte halktan zekat adı altında zeytinden gelen gelir payının % 5’ini alıyorlar.

Aynı şekilde Şiyê Köyü’nde halktan zeytin ağacı başına 5 dolar vergi aldıkları ifade ediliyor.

Diğer taraftan Emşat (Sultan Süleyman Şah) Güçlerinin Şiyê Köyü’nde yaklaşık 200 zeytin ağacının ürünlerini çaldıkları dile getiriliyor.

Cindirese Köyün’de de Hemzat güçlerinin çiftçilere vergiyi zorunlu kıldıkları, köyünü terk edip gidenlerin ağaçlarının gelirlerinin % 50’sini yerinde kalanların ise gelirlerinin % 25’ini zorunlu vergi olarak istedikleri kaydedildi.

Silahlı grupların Yelanqoze Köyü’nde bir kadının 10 zeytin ağacını kestikleri belirtiliyor.

SMO’ya bağlı Raco Köyü’ndeki Mihemed El – Fetih grubunun da halka gelirlerinin yarısını vergi olarak ödemelerini zorunlu hale getirdikleri gelen bilgiler arasında.

Siqur El – Şemal grubunun da Mabeta İlçesi’ne bağlı Kamrûk ve Evrazê Köyünde 800 zeytin ağacını çaldıkları ifade edilmekte.

Efrîn Bölgesi zeytin ağaçları ile bilinmekte ve yaklaşık 20 milyon zeytin ağacının olduğu tahmin edilmekte. Türkiye ve ona bağlı silahlı grupların 18 Mart 2018’de işgal etmesi ile birlikte zeytin ağaçlarının kesilmesi, çalınması, yakılması konuları gündeme geliyor. Uluslararası gözlemcilere göre, bu bölgede bulunan silahlı grupların temel gelir kaynağı zeytin ağaçları olmuş durumda.

Diğer Haberler