Peşmerge’nin Haşdi Şabi ve Irak ordusuna yenilgiye uğrattığı Pirde Destanı’nın üzerinden beş yıl geçti

Peşmerge’nin Haşdi Şabi ve Irak ordusuna yenilgiye uğrattığı Pirde Destanı’nın üzerinden beş yıl geçti

Pirdê destanın üzerinden 5 yıl geçti

16 Ekim ihaneti ile Kerkük’ü işgal eden Irak güçlerinin Erbil’i ele geçirmek için başlattığı saldırı Pirdê bölgesinde Peşmerge Güçleri’nce kahramanca püskürtülmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Bu direnişe Başkan Barzani’nin ““Bugün dün değil, yarın da bugün gibi olmayacaktır”  sözü damgasını vurmuştu.

16 Ekim 2017 tarihinde Haşdi Şabi milisleri, İran pastarlarının desteği ile Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgelerinin kurtarılmış topraklarını işgal ettikten sonra yönünü Erbil’e vermişti.  Haşdi Şabi güçleri, Erbil ve Duhok’u da işgal ederek Kürdistan Bölgesi’nin federal statüsünü son vermeyi amaçlıyordu.

Başkan Barzani’nin talimatıyla Erbil’e 55 km mesafedeki Kerkük’ün Pirdê nahiyesi girişinde Peşmerge Güçleri, Haşdi Şabi milislerini püskürttü.

Alman Abraham tankları ile saldırıya geçen Şii milisler Pirdê’de Peşmerge’nin destansı direnişi ile hezimete uğradı. O tanklar Peşmergeler tarafından tek tek imha edildi.

Kürdistan düşmanlarına Peşmerge Güçleri’nin verdiği güçlü cevap ile Kürdistan Bölgesi’nin statüsü ve kazanımları korundu.

Bu Doğu Kürdistan Özgürlük Partisi (Partiya Azadiya Kurdistanê – PAK) Peşmergeleri Husên Yezdanpenah komutasında Pirdê direnişine katılarak, Güney Kürdistan savunmasında aktif rol üstlendi

Dönemin ABD Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman’ın 16 Ekim 2017 yılında Kerkük’te yaşanan olaylardan bir gün sonra ABaşkan Barzani’ye, “Dünya değişti, bugün dün değil kendinize gelin” şeklindeki mesajına, Başkan Barzani, Pirdê’de Irak ordusuna karşı sergilediği destansı direnişin yıldönümüne ilişkin yayımladığı mesajda, “Bugün dün değil, yarın da bugün gibi olmayacaktır” şeklinde yanıt vermişti.

Diğer Haberler