PKK’nin Rojhilat Partisi PJAK’ın başkanı Moeyini: İran’daki durum kötüleşirse İran rejimiyle işbirliği yapmaya hazırız

PKK'nin Rojhilat Partisi PJAK'ın başkanı Moeyini: İran'daki durum kötüleşirse İran rejimiyle işbirliği yapmaya hazırız

PJAK başkanı Siyamend Moeyini, medyaya Doğu Kürdistan ve İran’da yaşanan gelişmeler hakkında yaptığı açıklamada, İran’daki durum kötüleşirse İran rejimiyle işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Moeyini, “İran’daki durum kötüleşirse, PKK, Kürdistan şehirlerini korumak ve başka güçlerin kontrolü ele geçirmesine izin vermemek için İran hükümetiyle koordinasyona hazırdır.” dedi.

Kuşkusuz PJAK başkanının bu açıklaması üzerine birçok farklı değerlendirme yapılabilinir. Moeyini, bu açıklaması ile PKK’nın politikasının, İran rejimini korumak için Doğu Kürdistan’daki Kürt hareketine karşı yıllardır çalıştıklarının İspatıdır . Ama ne yazık ki Doğu Kürdistan partileri başta olmak üzere hiç kimse bu konuyu gerilim ve çatışmaların “derinleşmesi” için gündeme getirmiyor.

PKK dün Batı Kürdistan’da ne yaptıysa  bugün Doğu Kürdistan’da da aynısını yapacak, Esad rejimini koruduğu gibi İran molla rejimini de aynı politikayla koruyacaktır. Yani Kürdistan’ın batısında ENKS’nin durumu ne olduysa, doğudaki Kürt hareketinin durumu da aynı olacaktır.

Güney Kürdistan’da KDP’ye ve ulusal harekete karşı Şengal gibi bölgelerde Haşdi Şabi’yi destekliyorlar, Bağdat hükümetinin çıkarlarını koruyorlar ve Şengal’in Kürdistan bölgesine katılmasını engelliyorlar.

Bu nedenle aynı şeyi Kürdistan’ın doğusunda da yapacaktır.

Şimdi bazı bölgelerde Jina Emini’nin protesto ederek öldürülmesini kınar gibiler ama birçoğu bunu yaparken hassas bir şekilde rejimi koruyor.

PKK ve PKK adına konuşan yetkilileri, PKK’nın politikasının amacını açıkça ortaya koyuyor ancak maalesef siyasi güçler içindeki çatışmalar nedeniyle halk bunu görmek istemiyor. Her iki taraf da PKK’yi diğer tarafa karşı koz olarak kullanmaya çalışıyor. Ama bunu yapanlar kendilerini kandırmakta ve düşmanın hizmetinde PKK’nin politikasının tuzağına düşmektedir.

Doğu Kürdistan’daki partiler ve siyasi oluşumlar bunu bugün görmezler ve buna göre bir takım önlemler almazlar ve net bir tavır sergilemezlerse gelecekte bunun sıkıntısını yaşayacaklardır.

kaynak: Nerina Azad

Diğer Haberler