Başta Ezidiler tüm Kürdistan Bölgesi halkı 6 yaşındaki Axin’in katiline idam istiyor

Başta Ezidiler tüm Kürdistan Bölgesi halkı 6 yaşındaki Axin’in katiline idam istiyor

6 yaşındaki Ezidi küçük kız ve babasının bir katil tarafından öldürülmesinden sonra Kürdistan Bölgesi halkı ve siyasi yetkililer katil için idam istediler.

Küçük Axin ve babasının öldürülmesinden sonra Kürdistan Bölgesi halkı, Zaxo bağımsız idaresi sakinleri ve Ezidi Kürtler katil için idam istiyorlar. Kürdistan Bölgesinde bu tür suçlar nadir olarak yaşanıyor ve şu ana değin de yaşanan tüm olaylarda suçlular en ağır cezaları aldı.

Ezidi Kurumları: Kürdistan Bölgesi Hükümeti gerekli şeyi yapacaktır

 Ezidi Miri Vekili Cehwer Eli Beg medyaya yaptığı açıklamada “Bu katil en ağır cezaya çarptırılmalıdır” dedi. Cehwer Eli Beg açıklamasının devamında “ Duhok ve Zaxo güvenlik güçlerine katili bu kadar kısa zamanda yakaladıkları için teşekkür ediyorum. Ezidilerin yaşadığı Çemişko kampında yaşayan iki Ezidi mültecinin böyle bir biçimde öldürülmesi bizi çok üzdü. Bu suçu işleyen kişinin idam edilmesi gerekir” dedi.
Laleş Kültür ve Aydınlanma Merkezi Yürütme Kuruluda yaptığı açıklamada “Kürdistan Hükümetinin tüm kurum ve kuruluşlarının bu vicdansız ve insanlık değerlerinden uzak katile gerekli cezayı vereceğinden eminiz. Bu ceza toplumun huzurunu kaçırmak isteyen tüm diğer suçlulara ibret olacak düzeyde olmalı” dedi.

Halef’in ailesinden Başkan Barzani’ye çağrı

Küçük kız Axin’in ölüm haberini alan Çem Mışko kampında yaşayan Faruk Mirze Halef’in ailesin de ise yas var. Faruk Mirze Halef’in annesi Başkan Barzani’ye seslendi:

“Kak Mesud Barzani’ye sesleniyorum, elini öpüyorum. Lütfen bu çocukların hakkını onun yanına bırakma.”

Duhok Valisi: Suçlu gerekli en ağır cezayı alacaktır

Konuya ilişkin Duhok Valisi Dr. Ali Tatar yaptığı açıklamada ise “ Suçsuz bir çocuğun öldürüldüğü bu olay karşısında hepimiz lal olduk, herkes emin olsun ki bu suç cezasız kalmayacaktır” dedi.

Ayrıca KDP  Şengel 17. Bölge Başkanı ve Aşiti Koçer dün Küçük Axin ve babası için kurulan taziye çadırını ziyaret etti. Koçer ziyaretinde “Tüm Kürdistan halkı acınızı paylaşıyor, bu olay herkesi şok etti. Emin ola bilirsiniz suçlunun cezasını en ağır şekilde çekmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Kürdistan Bölgesi kurumlarının en doğru kararı vereceklerine inanıyoruz” dedi.

 Yine Barzani hareketinin önemli isimlerinden Abdulaziz Muhsin Barzani sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak şiddeti desteklemiyoruz, ölümü desteklemiyoruz ama bu suçlu en ağır cezayı almalı” diyerek tüm Kürdistan Bölgesi kurumlarına çağrı yaparak idam istedi.

Behdinan bölgesindeki birçok aydın, yazar ve siyasetçi de Küçük Axin ve babasını öldüren kişi hakkında idam istedi.

Ne olmuştu?

Göç ettirilmiş bir Ezidi olan Faruk Mirza ve kızı Axîn, 4 Ağustos’ta Zaho’nun Çem Mişko kampındaki ikametgahlarından ayrıldıktan sonra kayplara karışmıştı. Faruk Mirza’nın cesedi kızıyla birlikte gittikleri bir çiftlikte 8 Ağustos’ta toprağa gömülü olarak bulunmuştu. 11 Ağustos günü katili yakaladı. Bu gün ise küçük Axin’in cenazesi bulundu.

Diğer Haberler