Pervin Buldan Resmi Türk ideolosisine göre konuştu Kürt Alevileri görmezden geldi

Pervin Buldan Resmi Türk ideolosisine göre konuştu Kürt Alevileri görmezden geldi

 HDP Eş Genel Başkanı ve beraberindeki bir grup HDP’li heyetle İstanbul’da bulunan Damal Dernekleri Federasyonu ve Erenler Cem Evi’ni ziyaret etti. Buldan “Alevi yurttaşlarımızın geçmişten beri yaşadığı bütün zulümlerin ve acıların Kürtlerin yaşadığı zulüm ve acılarla ortak olduğunu biliyoruz” dedi.

Son dönemde Alevi toplumunun kurum ve başkanlarına yönelik saldırıların arttığı bir dönemde Eş Genel BaşkanPervin Buldan, Halklar İnançlar Komisyonu Eşsözcüsü Tülay Hatimoğulları Oruç ve İstanbul İl EşbaşkanıFerhat Encü’nün de yer aldığı HDP gurubu İstanbul’da bulunan Damal Dernekleri Federasyonu ve Erenler Cem Evi’ni ziyaret etti.

Alevi ve Kürtleri ayırdı

Burada konuşan Buldan “Alevilerin bugün yaşadıkları iktidarın ayrımcı dilinden ve politikalarından ayrı ele alınmamalıdır. Biz Alevi yurttaşlarımızın geçmişten beri yaşadığı bütün zulümlerin ve acıların Kürtlerin yaşadığı zulüm ve acılarla ortak olduğunu biliyoruz. Kerbela geçmişte yaşanmıştı ama bugün bu iktidar Alevi toplumuna Kerbela’yı bir kez daha yaşatmayı önüne bir hedef olarak koymuş” ifadelerini kullandı. Buldan’ın konuşmasında Alevi ve Kürtleri tümden ayrı göstermesi dikkat çekti. Kürt Alevi’lere hiçbir vurgu yapmayan konuşmasından devamında da aynı tutumu gösterdi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana devletin çıkarları gereği Alevi Kürtleri, Kürt toplumundan koparmak için çaba verdiği biliniyor. Bu nedenle Kürtler ayrı Aleviler ayrı gibi bir siyaset izleyerek Kürt toplumunun Alevisiz bırakma gibi bir politika uygulanıyor.

 Pervin Buldan konuşmasının devamında “Alevilerin, Kürtlerin farklı inançların, kimliklerin ve yok sayılanların bu iktidara karşı ortak bir ses ve mücadeleyi hayata geçirerek ve bu iktidarı göndererek bu ülkeye barışı, huzuru ve refahı getireceğimizi biliyoruz.” dedi.

Kürt Alevilerin oranı Türk Alevilerden daha fazla

Türkiye’de 20 milyon civarında Alevi olduğu kabul ediliyor. Bu nüfusun ise yezde 55 civarında bir bölümü ise Kürt Alevi. Yani Türkiye’de ki Kürt Alevilerin oran ıçok fazla. Dersim, Sivas, Erzincan, Malatya, Adıyaman, Erzurum, Maraş, Muş ve Bingöl çevresinde yaşayan büyük bir Kürt Alevi nüfusu var. Buldan bu gerçeği görmeyerek resmi devlet ideolojisi söylemeni tekrarlaması dikkat çekti.

HDP Kürt kimliğini minimalize ediyor

Siyasi gözlemciler Buldan’ın sözlerinin HDP’nin genel siyasetine tekabül ettiğini düşünüyor. Siyasi gözlemciler HDP’nin Kürt kimliğini büyütme değil minimalize etmeye çalıştığını ve Türk-Kürt ortaklaşması adı altında Kürtlerin haklarını görmezden geldiğini düşünüyor.
HDP Kürt partisi mi Türk partisi mi biçiminde çoğu zaman tartışma yapılıyor. Kendi sözcüleri ve vekilleri birçok zaman “biz Kürt partisi değiliz” demiştir.

Diğer Haberler