Barzan Enfalinde şehit edilen 100 kurbanın kalıntıları Erbil’e getirildi

Barzan Enfalinde şehit edilen 100 kurbanın kalıntıları Erbil'e getirildi

Barzan Enfalinde şehit edilen 100 kurbanın kalıntıları bugün Bağdat’tan Erbil’e getiriliyor. Kurbanların Barzan’da düzenlenecek törenle toprağa verileceği bildirildi.

Baas rejimi tarafından Kürtlere karşı başlattığı Enfal’in ilk halkası olarak kabul edilen 1983’te başlayan Barzan Enfali’nde 8 bin Barzan erkeği Arap çöllerinde katledildi.

Bugün kurbanlara ait 100 cenaze Bağdat’tan Erbil’e getiriliyor.

Rûdaw’a konuşan Mergesor Kaymakamı Xefur Ahmed Siwar, Barzan şehitlerinin cenazelerinin yarın Enfal’in yıldönümünde Barzan’da düzenlenecek törenle defnedileceğini söyledi.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre Erbil Uluslararası Havaalanı’nda Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Parlamento Başkanı Rewas Fayiq ve çok sayıda yetkilinin katılımıyla düzenlenecek törende cenazeler karşılanacak.

Daha sonra Barzan bölgesindeki Enfal Şehitliği’nde düzenlenen törenle toprağa verilecek.

Barzan şehitlerine ait toplu mezar Irak’ın güneyindeki Erar bölgesinde bulunmuştu.

Barzani Enfali’nde 8 bin kişi katledilmesine rağmen bugüne kadar 596 kurbanın kalıntılarına ulaşılmıştı.
2005 yılında Semave çölünde 503 Barzani Enfali kurbanın kalıntılarına ulaşılmıştı. 2014 yılında 93 kurbanın kalıntıları Kürdistan’a ulaştı. Yeni bulunan 100 kurbanın kalıntısıyla birlikte 996 kurbanın kalıntısına ulaşılmış oldu. Ancak 7 binin üzerinde kurbanın kalıntılarına hala ulaşılamadı.
Irak çöllerinde yapılan çalışmlarda Baas rejimi dönemine ait 100 toplu mezar daha bulundu.

Barzan Enfali

Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimi, 31 Temmuz 1983’te, Kuştepe, Behrike, Diyana ve Harir’deki zorunlu kapmlarda tuttuğu Barzani aşiretinden yaşları 10 ile 85 arasında 8 bin erkeği aynı gün gözaltına aldı.

“Kerkük’te toplantıya götürülecekleri” belirtilen bu insanlar Topzawa ve Irak’ın güneyindeki Musenna kentine bağlı Nugreselman ve Erer çöllerine götürülerek canlı canlı toprağa gömüldü.

Ardından 1988 yılında başlatılan ve 8 aşamada devam eden Enfal Sıykırımı sürecinde 182 bin Kürt daha toplu olarak Irak’ın gündeyindeki çöllere götürülerek katledildi.

2011 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, Barzanilere karşı uygulanan bu katliamın “soykırım” olduğuna, hem savaş suçu ve hem de insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğuna karar verdi.

Diğer Haberler