Konya’da Kürtlere yapılan ırkçı katliamın  üzerinden bir yıl geçti

Konya'da Kürtlere yapılan ırkçı katliamın  üzerinden bir yıl geçti

30 Temmuz 2021 tarihinde Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesine karşı yapılan ırkçı saldırının üzerinden bir yıl geçti. Konya Katliamında Türk devletinin Kürtlere dönük tüm katliamcı uygulamaları gibi hala katil yargılanmadı, adalet yerini bulmadı. Devlet Kürt öldürenleri koruyor. Yeni ferdi öldürülen Dedeoğulları ailesinin dosyası zamana bırakılarak unutturulmaya çalışılıyor.

Konya’nın Meram ilçesinde ikamet eden Dedeoğulları  Ailesi’ne 30 Temmuz 2021’deki saldırıda, dördü kadın 7 kişi katledildi. Katliamın ardından Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında katil Mehmet Altun tutuklandı. Altun ve Keleş ailelerinin iş birliğiyle devlet gözetiminde gerçekleşen katliamın dosyası devam ediyor.

Yaklaşık 25 yıl önce Kars’tan Konya’nın Meram ilçesine taşınan Dedeoğluları Ailesi, burada çiftçilik yapmaya başlamış ve 2010’a kadar da komşularıyla hiçbir sorun yaşamamış. Katliamdan sonra savcılığa ifade veren sağ kalan ailenin tek bireyi olan Çetin Dedeoğulları ailesi sorunun 2010 yılında Kürtlere küfür edilmesine tepki gösterdikleri için çıktığını söylemişti. Dedeoğlu ailesi üzerindeki taciz daha sonra da devam etmişti.

Konya’nın Meram ilçesinde Kürt oldukları gerekçesiyle defalarca taciz edilen Dedeoğulları ailesine 12 Mayıs akşamı 60 kişilik grup tarafından taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırı düzenlemiş, dördü kadın, yedi kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanmış, saldırının ardından tutuklanan 10 kişi tahliye edilmişti. Saldırının başını çeken Keleş ailesinin tehditleri devam ettiği halde Dedeoğulları ailesi korunmadı ve 30 Temmuz’da aynı aileden yedi kişi Mehmet Altun tarafından hunharca katledildi.

Mehmet Altun’un cinayeti bireysel işlemediği ve arkasında başka güçler olduğuna dair pek çok delil ortaya çıktı. Katilamı yapmadan önce Sakarya, Eskişehir, Ankara ve Bursa gibi şehirlere giderek lüks otellerde kaldığı ortaya çıktı. Altun’un tek başına yapacak imkanı yoktu. Öyle görünüyor ki finanse edilmişti.

Ayrıca olaya gidiş biçimi ve beraberinde benzin götürmesi de baştan bir katliam yapmak için gittiğini gösteriyor.

Olaya dönük deliler ise devlet tarafından yok edildi. Mehmet Altun’un Dedeoğulları’nın evinden ilk ayrılışının ardından iki dakika yok edildi.  Dava dosyasında bazı telefon görüşmelerinin tutanakları yok edildi.
Ayrıca Mehmet Altun’un cezaevindeki hayatından gayet Rahat olduğu yönünde bilgilerde geliyor. Ayrıca katil Altun’un ailesi olaydan sonra kendine ev almış ve gözle görülür biçimde zenginleşmişti.

Olayın avukatları ise büyük bir baskı altında kalmış ve devlet yanlısı medya tarafından hedef gösterilmişti.

Diğer Haberler