Amediye: PKK’nin Peşmerge’nin girmesini engellediği yere TSK girdi

Amediye: PKK’nin Peşmerge’nin girmesini engellediği yere TSK girdi

Dün sabah saatlerinde Türk ordusu Amediye’nin 5 km uzağındaki Sora  Sigêrê alanına yerleşti. Bölge halkı bir ay önce PKK’den bu tepenin çevresinin Peşmergeye bırakılmasını istemiş ve PKK tarafından “Peşmerge’nin gelişini savaş gerekçesi yaparız, saldırırız” diyerek ret edilmişti. Alan Amediye ve Şeladize, Gare hattı için stratejik önemde bir tepe. Çünkü Amediye şehir merkezi dahil olmak üzere pek çok yere ciddi bir hakimiyeti var.

Türk ordusunun 2017 yılından bu yana Kürdistan Bölgesinin dağlık alanlarını işgal girişimi devam ediyor. En son Nisan ayında başlayan operasyon ile çok stratejik tepeler Türk ordusu tarafından ele geçirildi. Kürdistan Bölgesi halkı özelliklede çatışmaların yoğunlaştığı Behdinan-Barzan-Bradost halkı artık PKK ve TSK arasındaki çatışmaların bir danışıklı dövüş olduğuna inanıyor ve bunu yüksek sesle de söylüyor. Bununla beraber halk topraklarının TSK’nın eline geçmesini engellemek için PKK ile görüşmeler yaparak tepeleri Peşmergeye bırakmasını istiyor. PKK ise her zaman bu öneriyi sert bir dille geri çeviriyor.

Amediye ileri gelenleri ile Niheli aşireti ileri gelenleri TSK ve PKK çatışmasının artık gelip Amediye şehir merkezi ile Niheli topraklarına dayandığını gördükleri günden bu yana TSK’yı engellemek için arayış içinde oldular. En sona olarak Haziran ayının sonunda yani dört hafta önce Amediye ve Niheli alanının ileri gelenleri Amediye yakınlarında üslenen HPG komutanı Murat Karayılan’ın temsilcisi ve Alan Pratik Koordinasyonu olan PKK kadrosu ile görüşerek alana dönük taleplerini ilettiler. Amediye ve Niheliler Amediye ve Niheli bölgesine düşen yüksek dağlarda çatışmanın kısa sürede başlayacağını ve TSK girmeden buraların Peşmerge’ye verilmesini istediler. Karayılan’ın temsilcisi ise “Buralara Peşmerge’nin girmesini savaş gerekçesi kabul ederiz, alan bizimdir Peşmerge gelmeye kalkarsa vururuz” diyerek öneriyi keskin bir dille ret etti.
Bu görüşmenin üstünden yaklaşık olarak bir ay geçmeden PKK aynı tepeleri Türk ordusuna bıraktı. 5 Haziran 2021 tarihinde de alanı TSK işgaline karşı tutmak isteyen Peşmerge güçlerine PKK’liler füzelerle saldırmış ve 5 Peşmerge şehit düşmüş, 4 Peşmerge ise yaralanmıştı.

Türk devletinin tuttuğu yerler Amediye ve Nihele halkı için stratejik önemde. Çünkü bu biçimde Amediye- Der u Kani- Sipne-  Deraluk’a kadar olan alanın hepsi  Türk devletinin denetimine girmiş oldu. Aslında bu tepenin tutulmuş olması artık Ber Gare alanının da güvenli bir bölge olmasını engelliyor.  Halkın bağ ve bahçeleri, hayvan otlatılan alanların hepsi Türkiye denetimine girdi.  Çünkü tutulan bölge Gare dağının kuzey yamaçlarına da tümden hakim.

Bölge halkı PKK’nin tepeleri Peşmergeye değil TSK’ya vermesine öfkeli. Darka Mazi olarak konuştuğumuz yerel halk “yıllardır PKK’nin gerçekten Türk ordusu ile çatıştığına inanıyorduk, evimizi açtık, bağ ve bahçelerimizi kullanmasına sesimizi etmedik. Erzak verdik. Elimizden geleni yaptık. Ama bakıyoruz ki İstanbul’da, Amed’de, Bingöl’de tek mermi patlatmıyorlar, gelip köylerimizin, evlerimizin önünde Türk ordusuna karşı savaşmış gibi yaparak buraları TSK’ya veriyorlar” dedi.

Ayrıca Nihele köylerinden konuştuğumuz başka bir köylü ise “PKK bizi dinlemedi getip başımızın üstündeki tepeye Türk ordusunu koydu, o kadar rica ettik. Peşmerge gelsin, onlar bizim evlatlarımız, ama PKK bile bile alanı TSK’ya verdi” dediler.

Diğer Haberler