Duhok Parlamenteri ve Kürdistan Parlamentosu Peşmerge Komisyonu Başkanı Reving Hirori: Saldırıyı Türk devleti yaptı

Duhok Parlamenteri ve Kürdistan Parlamentosu Peşmerge Komisyonu Başkanı Reving Hirori: Saldırıyı Türk devleti yaptı

Kürdistan Parlamentosu Peşmerge Komisyonu Başkanı Reving Hirori Türk ordusunun dün Perex’de yaptığı saldırıya dönük açıklama yaptı. Hirori yaptığı açıklamada sivilleri öldüren topların Türk ordusuna ait olduğuna dair hiçbir şüphe yok dedi.

Dün Perex’de 9 kişinin öldüğü 29 kişinin yaralandığı topçu saldırısı sonrası Kürdistan Bölgesi yetkilileri olayı araştırmak için harekete geçti. Peşmerge yetkilileri, yerel güvenlik güçleri yanı sıra Kürdistan Parlamentosu da olay yerine bir heyet gönderdi. Bunlardan biri de Riving Hirori idi. Kendisi de eski bir peşmerge olan ve askeri tecrübesi olan Hirori Türk devletinin saldırıyı yaptığı ve yanlışlıkla yapmadığı konusunda emin.

Turist olduklarını tespit ede bilirdiler

Hirori, “PKK’yi bahane ederek bu tür saldırılar yapmak Türkiye için gelenek oldu. Köyün yakınlarındaki Hamtir’de Türk askerleri bulunuyor. Topların o taraftan geldiği belirtiliyor. Türk ordusu Musul’un arkasında, Şengal’de yada Karaçoğ’da o kadar araç içerisinde PKK’ye ait bir aracı tespit edip vurabiliyor da nasıl bir yerde toplanan yüzlerce kişinin turist olup olmadığını tespit edemiyor? Zaho’dakilerin sivil olduğunu tespit edememeleri imkansız” ifadelerini kullandı.

Saldırının ardından Sınır Muhafızları ve Peşmerge ile bölgeye gidip incelemelerde bulunduğunu belirten Hirori, şunları kaydetti:

“Bölgeyi çok iyi tanıyorum, o dağlarda Peşmergeydim. Yıllarca bu toprakların özgürlüğü için, insanlarımız rahatça yaşasın diye mücadele ettik, bedeller ödedik. Her bir taşın altında yatan şehitlerimiz var. Buralar yıllarca Bağdat rejiminin yoğun bombardımanı altındaydı.

“Bu sivil insanlara karşı vahşice bir eylemdir”

Şimdi ise maalesef yıkıcı bir savaş tehdidi altında. Perex köyü inşa halinde, insanlar burada yaşıyor. Köye birkaç kilometre mesafede Türk askerleri de üstlenmiş durumda.

Köy ve bölge turistik bir yer, insanlar gezmek, piknik yapmak için oraya gitmişti. Ancak maalesef köye atılan 3-4 havan topu her şeyden habersiz olan sivillerin içerisine düştü. Orada gördüğüm görüntü gerçekten bir felaketti. Köydeki derenin kenarında bir çocuğun kopmuş elini gördüm. Her tarafta kan vardı, şarapnel parçaları vardı. Bu sivil insanlara karşı vahşice bir eylemdir.”

“Yüzlerce kişinin turist olup olmadığını nasıl tespit edemiyor”

Türkiye’nin PKK’yi bahane ettiğini belirten Hirori şunları söyledi:

“Yıllardır sınır bölgelerindeki köylerimizde böyle bu durum tekrarlanıyor. PKK’yi bahane ederek bu tür saldırılar yapmak Türkiye için gelenek oldu.

Köyün yakınlarındaki Hamtir’de Türk askerleri bulunuyor. Topların o taraftan geldiği belirtiliyor. Türk ordusu Musul’un arkasında, Şengal’de yada Karacoğ’da o kadar araç içerisinde PKK’ye ait bir aracı tespit edip vurabiliyor da nasıl bir yerde toplanan yüzlerce kişinin turist olup olmadığını tespit edemiyor? Zaho’dakilerin sivil olduğunu tespit edememeleri imkansız.”

“Bir hata sonucu değil”

Hirori sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin askeri tekniği göz önünde bulundurulduğunda, bunun bir hata sonucu gerçekleştiğini söyleyemeyiz. Daha önce de Şeladize’de ve diğer bölgelerde de siviller zarar gördü.

Dün bölgeye gelen Irak Dışişleri Bakanı başkanlığındaki heyet de saldırının nasıl gerçekleştiğini tanıklardan sorarak araştırdı ve görüşünü beyan etti.”

Diğer Haberler