Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin katliamın yaşandığı Perex köyünde basın açıklaması yaptı

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin katliamın yaşandığı Perex köyünde basın açıklaması yaptı

Bu gün öğleden sonra çok sayıda Iraklı turistin ölümüne ve yaralanmasına neden olan olayı araştırmak için Zaho özerk idaresine bağlı Perax köyüne geldi. Türkiye, Irak’taki askeri operasyonlarını durdurmalı, Irak halkından özür dilemeli, şehit ve yaralıların ailelerine tazminat ödemeli” dedi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin başkanlığındaki üst düzey bir güvenlik heyetine Zaho’daki Perax köyünün bombalanmasını soruşturması talimatını verdi.

Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin olay yerinde düzenlediği basın toplantısında, “Bu trajik olaydan dolayı şehitlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz. Bu, Irak halkına karşı ciddi ve açık bir suçtur” dedi.

Fuad Hüseyin açıklamasının devamında “Barışçıl turizm köyü Türk topçusu tarafından bombalandı, turist gurubu dört top ile hedef alındı, bu korkak askeri eylemler nedeniyle çok sayıda insan öldü ve yaralandı. Bunların içinde çocuklar var ve toplam 31 kişi de yaralandı.”

“Türkiye’de Türk ordusu ile Kürdistan İşçi Partisi (PKK)  yani her iki taraf da çatışmayı Irak topraklarına taşıdı” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye’yi Irak’taki tüm askeri operasyonları durdurmaya, Irak halkından özür dilemeye, şehit ve yaralıların ailelerine tazminat ödemeye çağırdı.

Fuad Hüseyin, Irak hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı’nın Irak topraklarındaki bu operasyonları durdurmak için tüm diplomatik önlemleri alacağını da açıkladı.

“Meşru müdafaa konusu yasal bir görev ve uluslararası hukukun bir parçasıdır ve yasal bir görevdir. Türk hükümeti ve Türk ordusu bazen kendilerini savunacaklarını söylüyorlar, ancak barışçıl bir köyü bombalayıp sivilleri ve turistleri öldürüyorlar.

Hüseyin, “Türkiye-Irak ilişkileri önemli tarihi, coğrafi ve ekonomik ilişkilerdir. Türkiye ile Irak arasındaki sorunları çözmek için her zaman diyalog yolunu tuttuk. Irak topraklarında askeri operasyonların devam etmesi kabul edilemez” dedi.

Hüseyin, “Askeri operasyonlar ve Türk ordusu ile PKK arasındaki çatışma temelde kendi bir iç çatışmalarıdır fakat Irak’a ve Kürdistan Bölgesine ihraç edilmiştir. Sonuç Irak halkı için bir felaket olmuştur” dedi.

Diğer Haberler