Demirtaş’ın Türkiye siyasetinde son sahne: Çanakkale Şehitliğini ziyaret edip dua etmeyi istiyorum

Demirtaş’ın Türkiye siyasetinde son sahne: Çanakkale Şehitliğini ziyaret edip dua etmeyi istiyorum

Edirne Cezaevi tutuklu bulunan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’in Türkiyelileşme siyaseti devam ediyor.  Türkiye’de seçim dönemi yaklaştıkça Demirtaş Türk toplumundan artı puan almak için üst üste açıklamalar yapmaya devam ediyor.  Demirtaş özellikle son dönemde HDP’yi daha fazla Türkiye açılama yapması konusunda eleştirmişti. Demirtaş’ın bu açıklaması çok tepki çekmişti. En son olarak Demirtaş Halk TV’ye yaptığı açıklamada, ‘Türkiye açılımı’ çıkışına ilişkin örnek verdi.

“Eğer diğer muhalefetten Kürt açılımı bekliyorsak biz de HDP olarak Türkiye Açılımı yapmak zorundayız… Özgüvenle tüm Türkiye’yi kucaklamak zorundayız” dediniz. Türkiye Açılımı önerinizi daha detaylı ve somut örneklerle anlatabilir misiniz?’ sorusuna Demirtaş şu yanıtı verdi:

“Türkiye toplumunun bölünme korkusunu, silah, şiddet, terör korkusunu ortadan kaldıracak barış politikaları, birlik söylemleri üretmeliyiz. Daha fazla üretmeliyiz. Çünkü buna gerçekten inanıyoruz. Dolayısıyla gerçekten inandığımız şeyi daha somut ve cesurca gösterebilmeliyiz.

Örneğin, Çanakkale Şehitliğini ziyaret ederek çiçek bırakmayı, dua etmeyi, orada yatanlar gibi yan yana durmamız gerektiğini göstermek isterim.

Bunun gibi somut bazı mesajlar toplumu rahatlatır ve toplumun tüm kesimleri derdimizi, çözümlerimizi daha içten dinlemeye başlar.

Biz bu silah, şiddet, savaş meselesini kalıcı olarak ve diyalogla, ikna yoluyla çözebiliriz. HDP’nin buna gücü var ve bunu Türkiye toplumunu daha fazla kucaklayarak yapmalıyız ki, demokrasiyi büyütecek toplumsal zemini ve desteği yakalayabilelim.”

Ortak aday konusu

Demirtaş, HDP’nin muhalefetle birlikte ortak aday çıkarması sorusuna ise şu şekilde yanı verdi:

“Ortak aday fikrine yakın olduğumuzu Eş Genel Başkanlarımız açıkladılar zaten. Son ana kadar buna açık olunacak ama olmazsa tabii ki, kendi adayımızla çıkarız. Bu çerçevede bana adaylık görevi verilirse layık olmaya çalışırım. Başka aday gösterilecekse de bizim fikrimiz ve önerimiz mutlaka alınır, ortaklaşırız, neden sorun olsun ki? Ve evet, adayın kim olacağı sandıkta belirleyici olacaktır. Temel demokratik ilkeleri temsil eden bir aday olmazsa halk da kabul etmez zaten.”

Diğer Haberler