Mazlum Abdi açıkladı: “Suriye ordusu Tel Rıfat, Minbic ve Kobani’ye yerleştirildi”

Mazlum Abdi açıkladı: "Suriye ordusu Tel Rıfat, Minbic ve Kobani'ye yerleştirildi"

DSG genel Komutanı mazlum Abdi, Suriye ordusunun Kobani, Tel Rıfat ve Minbic sınırına yerleşmesine izin verdiklerini söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi Kamışlo’da bir basın açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki aydır Rojava’ya saldırı düzenleme tehdidinde bulunduğunu belirten Abdi, Türkiye’nin operasyonlarını ertelediğini ancak operasyondan vazgeçmediğini, fırsat bulduğunda gerçekleştireceğini söyledi.

Türkiye’nin operasyona gerekçe olarak “2019 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan mutabakatın uygulanmaması ve DSG’nin sınır üstünden çekilmeyerek Türkiye’nin güvenliğine yönelik tehdit oluşturduğunu” iddia ettiğini belirten Abdi, “Türkiye’nin gerekçe gösterdiği şeyler doğru değil. Biz mutabakatın gereklerini uyguladık. Ancak mutabakata uymayan Türkiye’nin kendisidir” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası toplumun tavrı yeterli değil”

2019 mutabakatına uyarak 30 km Suriye sınırından geri çekildiklerini dile getiren DSG Komutanı, “Suriye ordusunun sınırlara yerleşmesine izin verdik. Ayrıca Rusya ve Türkiye’nin bu bölgelerdeki ortak devriyeleri devam etmektedir” dedi.

 Mazlum Abdi Türkiye’nin bir ay içerisinde bin 360 kez kontrolleri altındaki bölgelere saldırı düzenlediğini söyledi. Abdi saldırılarda 2’si çocuk 6 sivilin hayatını kaybettiğini 22 SİHA’lı saldırının gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’nin hedeflediği bölgelerin IŞİD ile mücadele edilen bölgeler olduğuna dikkat çeken Abdi,  IŞİD’lilerin tutulduğu kamplarda ve cezaevlerinde güvenlik zafiyetine neden olduğunu, IŞİD’in Hol Kampı’na saldırı hazırlığında olduğuna dair ellerinde bilgi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin operasyon tehdidine karşı uluslararası toplumun tavrına ilişkin ise DSG komutanı, “Bu saldırıların sürmesi uluslararası toplumun tavrının yeterli düzeyde etkili olmadığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın tavrının olumlu olduğunu dile getiren Abdi, “Ancak saldırıları durdurmaya yetmiyor” dedi.

Koalisyonun tavrına ilişkin ise Abdi, “Geçtiğimiz ay Rusya ve ABD ile saldırılara ilişkin iki ayrı geniş kapsamlı toplantı yaptık. Uluslararası toplum bir tavır sahibi ancak bu Türkiye’nin saldırılarının önleneceği anlamına gelmiyor. Fırsatını bulduğunda saldıracaktır” dedi.

“Suriye ordusu Tel Rıfat, Minbic ve Kobani’ye yerleştirildi”

Rusya’nın Türkiye’nin operasyon tehditlere karşı tavrının olumlu ve önemli olduğuna dikkat çeken Abdi, “Suriye ordusu Rusya’nın koordinasyonunda saldırı tehdidi altındaki Kobani, Minbic ve Tel Rıfat’ta yerleştirildi” şeklinde değerlendirdi.

Mazlum Abdi Türkiye’nin saldıracağına dair kendilerinde bir kanaat olduğunu ancak Türkiye’nin kolay kolay amacına ulaşamayacağını hedefleri yerleri ele geçiremeyeceğini söyledi.

Abdi Erdoğan’ın Türkiye içerisindeki sorunlardan kaynaklı ve seçimleri kazanmak pahasına Rojava’ya saldıracağına, Rojava halkının buna hazırlıllı olması gerektiğini belirterek, “Rojava halkı saldırılarda topraklarını terk etmemeli. Geçmişte yaşanan hatalar yaşanmayacak” dedi.

Kürtler arası diyalog görüşmesine ilişkin gelen soruya ise Mazlum Abdi, diyaloğun bazı sebeplerden  dolayı dondurulduğunu, şartların oluşması ve sebeplerin ortadan kaldırılması ile birlikte yeninden görüşmelerin başlayacağını belirtti. Mazlum Abdi, “ Kimse diyaloğa karşı değil” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler