Almanya Parlamentosu Ezidilere yönelik soykırımı tanıdı

Almanya Parlamentosu Ezidilere yönelik soykırımı tanıdı

 Almanya Federal Meclisi (Bundestag), IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı işlediği suçları soykırım olarak kabul etti. Yeşiller Partisi’nden bir milletvekili de “Hedefimiz Ezidi halkına güvenli ve huzurlu bir yaşam sağlamak olmalıdır” dedi.

Alman T-Online internet sitesinde yer alan habere göre, Almanya parlamentosu, talep komitesinin bu suçları resmen “soykırım” olarak tanıma önerisini oybirliğiyle kabul etti.

Almanya Parlamentosundaki Yeşiller grubunun üyeleri bu kararı memnuniyetle karşıladı.

Yeşiller Milletvekili Max Lucks, kararla ilgili, ” Ezidi toplumu için uluslararası arenada güvenlik ve barış içinde bir yaşam hedefimiz olmalıdır” dedi.

Almanya’da çok sayıda Ezidi Kürt yaşıyor. Ezidi topluluğu Almanya’da büyük ve aktif bir topluluk olarak bulunuyor.

Daha önce Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Kanada ve Hollanda IŞİD’in Ezidilere karşı işlediği suçları soykırım olarak tanımıştı.

Geçen yıl Kasım ayında bir Alman mahkemesi de eski bir IŞİD üyesine Ezidi Kürtlere karşı soykırım yapmak suçuna iştirak etmekten ömür boyu hapis cezası vermişti.

IŞİD’den sağ kurtulan Nobel Barış Ödülü sahibi Ezidi Kürt kızı ve aktivist Nadiya Murad, Alman parlamentosunun kararını IŞİD’in suçlarını soykırım olarak tanıma çabalarının “zaferi” olarak nitelendirdi.

“IŞİD’in soykırım yaptığını gösteren açık ve güvenilir belgeler var”

Alman Parlamentosu’nun bu kararı, geçtiğimiz Mayıs ayında Birleşmiş Milletler’e bağlı bir araştırma ekibinin IŞİD’in Ezidi Kürtlere soykırım yaptığını gösteren “açık ve güvenilir belgeler var” diye açıkladığı bir döneme denk geliyor.

3 Ağustos 2014’te Şengal ve çevresine saldırı düzenleyen IŞİD, saldırının başlangıcında yaklaşık 1.300 Ezidi Kürdü katletti ve 3.500’den fazlası kadın olmak üzere 6.400’den fazla Ezidi genç kız, kadın ve çocuğu kaçırdı.

Çok sayıda Ezidi Kürt kızı ve kadını IŞİD’den kurtarılsa da yaklaşık 1.300’ü hala hayatta ve akıbetleri bilinmiyor.

Diğer Haberler