Doğu Kürdistanlı Zahmetkeş Partisi MK üyesi Aram Ebdulla PJAK’ın Doğu Kürdistan’da oynadığı olumsuz rolü değerlendirdi

Doğu Kürdistanlı Zahmetkeş Partisi MK üyesi Aram Ebdulla PJAK’ın Doğu Kürdistan’da oynadığı olumsuz rolü değerlendirdi

PKK’ye bağlı olarak Doğu Kürdistan’da faliyet yürüten PJAK’ın iran devleti ile uzlaşma, Kürt partilerine ise düşmanca yaklaşma tutumu tepkilere yol açıyor. Doğu Kürdistan halkı bir dönemdir PJAK’ın misyonu ve oynadığı olumsuz rol tartışmalar arttı. Bu tartışmalara bir isimde Doğu Kürdistan’ın en eski partilerinden Komeleyî Zahmetkeş  (Emekçiler Partisi) partisinden katıldı.

Doğu Kürdistan Komeleyî Zahmetkeş (Emekçiler) Partisi Merkez Komite Üyesi Aram Ebdula yaptığı açıklamada, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) Doğu Kürdistan kolu Kürdistan Özgür Yaşam Partisi’nin (PJAK) içerisinde her ne kadar Doğu Kürdistanlı kız ve erkeklerin olmasına rağmen dışarıdan bölgeye müdahale etme geleneği nedeniyle karışıklık yarattığını, bunun doğru olmadığını belirtti. Aram Ebdulla yaptığı açıklamada Doğu Kürdistanlı partilerin birleşme çabasını ve PJAK’ın yarattığı engelleri de değerlendirdi.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Aram Ebdula şunları söyledi:

“PJAK’ta dahil Doğu Kürdistan için çalışma yürüten bütün partilere ortak bir çalışma çatısı altında toplanma çağrısında bulunduk ama PJAK henüz bize bir cevap vermedi. Oysa Doğu Kürdistan’ın PJAK gibi bir partiye ihtiyacı yok. Çünkü PJAK, PKK’nin kolu.

PKK-PJAK tüm Doğu Kürdistanlı partileri düşman olarak görüyor

PJAK 14 Haziran tarihinde bir bildiri yayınlayarak birlik çalışmalarına katılmayacağını açıklamıştı. PJAK’ın tepki çeken açıklamasında kendisin dışındaki Doğu Kürdistanlı partileri “Şovenist olmak ve ırkçı olmakla suçlamıştı”. PJAK yayınladığı bildiride Doğu Kürdistanlı partileri İran devletine şikayet eder tutumu ile tepki çekmişti.

Aram Ebdula açıklamasında şu hususlara değindi: “PKK ve ona bağlı hiçbir örgütün Doğu Kürdistan’daki partilerle irtibatlanma, ortak faaliyet sahaları yaratma, bu konuda karşılıklı yardımlaşma gibi bir düşüncesi yok. Bize göre bu Kürtler için meşru bir yaklaşım değil. Bu haliyle Kürdistan Bölgesi ve Rojava Kürdistan’ı tecrübelerini göz önünde bulundurunca PKK’nin ileride Doğu Kürdistan’da da aynı problemleri yaratacağını görüyoruz.”

Çocukları kandırarak devrim yapılmaz

“Kaçırılma ve kandırma yaklaşımını doğru bulmuyoruz. PKK özellikle çocuk ve genç yaştaki insanların hafızalarına yöneliyor, kendi saflarına katmaya çalışıyor. Bu insanlar kandırıldıkları için sadece duygusal boyutta katılım sağlıyorlar. Oysa bizim 40 yıllık bir geçmiş tecrübemiz var. Katılımlar konusunda 18 yaş üstü kararımız var ve özellikle katılım sağlamak isteyen 18 yaşından büyük bile olsa kızların aileleri ile irtibata geçiyor, onların rızalarını alıyoruz. Şayet ailelerin rızaları yoksa onları ailelerine geri teslim ediyoruz.”

PKK-İran ilişkisinde PJAK

Aram Ebdula her ne kadar konuşmasında dikkatli ifadeler kullansa da Doğu Kürdistan halkı PJAK’ın Doğu Kürdistan’da oynadığı olumsuz rolde İran devleti ile PKK arasındaki ilişkilerin etkili olduğuna inanıyor. 2011 yılından bu yana PKK ve İran arasında Rojava ve Güney Kürdistan’da yaşanan ortaklık sahada görünür biçimde devam ediyor. Kürdistan Bölgesine karşı Şii Haşdi Şabi saflarında yer alan PKK, Suriye’de yine İran’ı stratejik çıkarlarına dokunmadan Kürtleri kontrol etmeye çalışıyor. Suriye Devleti ve Şii milis yapıları Haseki ve Kamışlo’da gezerken Kürtler üzerinde büyük bir baskı uygulanıyor.
PKK Kandil, Süleymaniye, Germiyan ve Kerkük hattında da İran’ın garantörlüğünde kalıyor. Tüm bu stratejik ilişkilerden dolayı da İran devletini zora sokmayacak bir duruş ve propaganda izliyor. Hem İran devletinin sömürgeci ve despot uygulamalarını teşhir etmiyor hem de başka partilerin hareketini daraltmak için çaba harcıyor.
Yaşanan objektif durum karşısında Doğu Kürdistan halkı PJAK’ın İran’ın çıkarları için çalıştığı konusunda gittikçe daha emin olmaya başladı ve tepki gösteriyor.

Diğer Haberler